Cultivatorii de goji vor putea accesa mai ușor fonduri europene, din Programul Național de Dezvoltare Rurală, ca urmare a introducerii acestei specii în categoria pomilor și arbuștilor fructiferi considerați prioritari în Legea Pomiculturii. Guvernul este de acord cu această măsură, având în vedere interesul arătat în ultima vreme de consumatorii românii față de fructele de goji.
Un proiect de lege a fost inițiat recent de mai mulți parlamentari, cu scopul sprijinirii producătorilor acestui fruct. Aceștia pot obține și acum fonduri europene nerambursabile, dar având în vedere că specia goji nu este considerată prioritară de legislația actuală, punctajul obținut pentru acest fruct în cazul cerererilor de finanțare nu este foarte bun.
Inițiatorii proiectului arată că datorită interesului deosebit manifestat de români față de fructele de goji (Lycium barbarum), dar și de produse derivate din acestea, a fost creat un soi nou, respectiv ERMA, prin implicarea pomicultorilor din județul Satu-Mare și a Stațiunii de Cercetare si Producție Pomicolă Cluj.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Pentru sprijinirea cultivatorilor de goji o bună oportunitate o reprezintă accesarea de fonduri-din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020. Astfel se impune introducerea speciei goji (Lycium barbarum) în anexa nr. 1 la Legea Pomiculturii nr. 348/2003, cu modificările și completările ulterioare. Extinderea planațiilor de goji (Lycium barbarum) poate asigura valorificarea eficientă și rațională a resurselor naturale și creșterea veniturilor producătorilor deținatori ai unor astfel de plantații”, arată autorii proiectului.
Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020 (PNDR) fermierii pot primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și Guvernul României, pentru dezvoltarea economico-socială a spațiului rural din România.
Guvernul a transmis recent parlamentarilor că Ministerul Agriculturii este preocupat de introducerea în cultură a speciilor și soiurilor competitive pe plan european, iar în acest sens, a organizat o serie de dezbateri, precum și întâlniri ale grupului de lucru pentru pomicultură, cu scopul actualizării legislației în acest domeniu.
”Menționăm că interesul deosebit manifestat în ultima vreme de consumatorii românii față de fructele goji (Lycium barbarum) și față de produsele derivate din acestea, crearea de noi soiuri, dar și tendința de extindere a plantatiilor ocupate de această cultură, justifică adoptarea măsurii propuse de inițiatori”, afirmă Executivul, care și-a exprimat astfel susținerea pentru adoptarea proiectului de lege.
CITEȘTE ȘI Tudose spune că nu are nevoie de finanțare de la FMI, dar invită Fondul să utilizeze datele oficiale ale Finanțelor, pentru ”a nu mai greși” prognozele economiceFructele goji sunt cunoscute pentru aportul lor adus activității biologice și a efectelor benefice asupra stării de sănătate. Lycium barbarum are proprietăți antioxidante, anti—îmbătrânire, anti-diabetice, anticarcinogenice, neuroprotectoare și stimulatoare a sistemlui imunitar, prevenind si hepatita, tromboza, ateroscleroza, bolile de inimă.
Fructele goji au o valoare nutritivă semnificativă și sunt o excelentă sursă de macronutrienți, incluzând carbohidrați (46%), proteine (13%), grăsimi (1.5%) și fibre (16%). De asemenea conțin micronutrienți precum vitamine și minerale. Fiecare 100 g de fructe conține până la 60 mg calciu, 5,4 mg fier, 434 mg potasiu, 1,48 ml zinc si 48 mg vitamina C. Aceste fructe mai conțin riboflavine, tiamine, alcaloizi, acid nicotinic si minerale (Cu, Mg, Mn și Se).