Zeci de mii de francezi au contestat joi în stradă reforma pensiilor, în încercarea de a-l determina pe președintele Emmanuel Macron să abandoneze planul, dar acesta rămâne ferm pe poziție, transmite Reuters.
Pe străzille din Paris, poliția a tras cu gaze lacrimogene în demonstranții care au aruncat cu proiectile și au proferat insulte, în busculadele declanșate odată cu lăsarea întunericului, scrie News.ro.
Unii protestatari îmbrăcați în negru și cu fețele ascunse au scris sloganuri anarhiste pe clădiri și pe geamurile mai multor proprietăți, inclusiv pe o cafenea Starbucks.
CITEȘTE ȘI Acordul care permite realizarea Brexit până pe 31 ianuarie, aprobat în Camera ComunelorSindicatele de extremă-stânga și-au mobilizat susținătorii în speranța că vor relansa opoziția, într-un moment în care participarea la o grevă din sectorul public care durează de 36 de zile a scăzut, iar sondajele de opinie arată că sprijinul populației pentru acțiuni de protest în industrie a scăzut. Participarea la demonstrație a scăzut puternic la nivel națoonal, față de marșurile anterioare.
”Mingea este în tabăra guvernului. Fie ascultă, fie vor guverna împotriva voinței poporului”, a declarat liderul sindicatului de orientare dură CGT, Philippe Martinez.
Macron dorește să simplifice sistemul de pensii din Franța și să ofere stimulente pentru ca oamenii să muncească mai mult pentru plata unor dintre cele mai generoase beneficii pentru pensionare din lumea industrializată.
Reforma propusă ar fi cea mai mare reformă din sistemul de pensii după cel de-Al Doilea Război Mondial și este esențială pentru eforturile președintelui de a face forța de muncă mai flexibilă și mai competitivă la nivel global.
În timp ce CGT și alte sindicate de extremă-stânga cer renunțarea totală la reformăp, cel mai mare sindicat din Franța, CFDT, este deschis sistemului unic de pensii, bazat pe puncte, dorit de Macron, care cratează în mod egal contribuțiile tuturor angajaților.
CFDT refuză însă să accepte propunerea ca angajații francezi să muncească doi ani în plus, până la 64 de ani, pentru a primi pensie integrală. Șeful CFDT, Laurent Berger, spune că această propunere depășește o linie roșie.
Premierul Edouard Philippe a acceptat o ”conferință de finanțare” propusă de CFDT ”pentru a găsi modalități alternative de echilibrare a bugetului de pensii.
Ministrul pentru Buget, Gerald Darmanin, a spus că majorarea vârstei de pensionare este ”corectă și eficientă”, dând cel mai puternic semnal că guvernul nu a renunțat la creșterea vârstei de pensionare prevăzută în proiect.
”Ceea ce este sigur este că trebuie să muncim mai mult”, a declarat Darmanin publicației Le Figaro.