Statele Unite ale Americii ajută 50 de țări să-și consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale de prevenire a unei noi pandemii, au afirmat responsabili americani, citați de AFP.
Anunțul survine pe fondul incertitudinii care plutește asupra încheierii unui acord internațional istoric privind răspunsul în cazul unor explozii epidemice. Discuțiile cu privire la un astfel de acord ar urma să se reia la finele acestei luni la Geneva, amintește France Presse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritățile americane au identificate deficiențe tehnice în capacitățile de răspuns la amenințări biologice ale fiecăreia din cele 50 de state partenere, inclusiv capacitățile de monitorizare a unor noi agenți patogeni sau cele de testare a eșantioanelor în laboratoare, scrie Agerpres.
Progresele fiecărei țări vor fi publicate pe un nou site de internet lansat marți.
Pe lângă țările pe care Washingtonul le susține direct, SUA le vor cere partenerilor din G7 să se angajeze să sprijine alte 50, numărul țărilor ajutate ajungând astfel la 100.
"Statele Unite pot fi o forță a progresului la scară mondială, atunci când ne folosim leadershipul pentru a ne mobiliza partenerii bilaterali, regionali și multilaterali în scopul de a rezolva mari probleme", a declarat presei un responsabil american.
Finanțarea acestei inițiative rămâne totuși o problemă-cheie, același responsabil evaluând la 30 de miliarde de dolari necesitățile anuale, dintre care două treimi ar urma să provină din bugetul fiecărui stat și restul fiind finanțare externă.
Conform responsabilului citat, pandemia de Covid-19 a arătat că "pentru a asigura sănătatea și securitatea americanilor lumea trebuie să aibă capacitatea de a gestiona focarele de boli infecțioase".
CITEȘTE ȘI Producătorii elvețieni de ceasuri au pornit în cucerirea pieței din IndiaRepublica Democratică Congo face parte dintre statele susținute actualmente de SUA, în condițiile în care țara africană se confruntă cu o epidemie de mpox, numită până recent variola maimuței.
Cele 194 de țări din Organizația mondială a sănătății (OMS) au decis să elaboreze un act cu caracter constrângător pentru a evita repetarea greșelilor mortale și costisitoare comise în timpul gestionării catastrofale a pandemiei de Covid-19.
După doi ani de discuții aprinse, statele membre ale OMS nu reușiseră însă să ajungă la un acord, până la finele lunii trecute, și urmează să reia negocierile la sfârșitul lunii în curs.
Statele Unite sunt angajate în aceste discuții, dar sunt gata să îmbunătățească pregătirea pe plan mondial pentru următoarea pandemie, "indiferent care va fi rezultatul acestor negocieri", a mai spus responsabilul american.