VIDEO Trump și Kim, optimiști în deschiderea celui de-al doilea summit

VIDEO Trump și Kim, optimiști în deschiderea celui de-al doilea summit
scris 27 feb 2019

Președintele american Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și-au afișat optimismul, miercuri, la Hanoi, la începutul celui de-al doilea summit al lor, la opt luni de la întâlnirea lor istorică în Singapore, relatează AFP.

”Eu cred că va fi un succes”, a tunat Trump, exprimându-și speranța ca acest tête-à-tête, care se concentrează asupra ”denuclearizării” Coreei de Nord să fie ”echivalent sau mai bun ca primul”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Sunt sigur că de această dată vor exista rezultate mari care vor fi salutate de toți”, a dat asigurări la rândul său cel mai puternic om de la Phenian, purtând tradiționalul său costum în stil Mao.

ULTIMA ORĂ OFICIAL Facturile de energie electrică ale populației se majorează doar pe componenta de distribuție, valoarea energiei furnizate rămânând aceeași. În cazul firmelor - scumpiri de 35% în București CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL Facturile de energie electrică ale populației se majorează doar pe componenta de distribuție, valoarea energiei furnizate rămânând aceeași. În cazul firmelor - scumpiri de 35% în București

”Voi face tot ceea ce pot pentru ca să se întâmple acest lucru”, a spus Kim.

Președintele american, care visează să reușească acolo unde predecesorii săi au eșuat, este supus unor presiuni în urma summitului din Singapore, în iunie, care a condus la o declarație în termeni vagi despre ”denuclearizarea peninsulei” coreene.

Criticii săi de tem că Trump i-ar putea face prea multe concesii dictatorului nord-coreean, pentru a da impresia unui avans semnificativ și a deturna atenția de la ceea ce se petrece la Washington, unde fostul avocat Mochael Cohen se pregătește să depună în Congres o mărturie explozivă.

Niciunul dintre cei doi lideri nu a dat indicii precise despre progrese concrete care ar putea să fie anunțate joi, în a doua și ultima zi a acestui summit în capitala vietnameză.

”PRIETENUL MEU KIM JONG UN”

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Donald Trump i-a promis din nou ”prietenului (său) Kim Jong Un” o spectaculoasă dezvoltare economică, în cazul în are Coreea de Nord acceptă, în sfârșit, să renunțe la arsenalul său nuclear.

El a insistat îndelung asupra exemplului Vietnamului, o țară comunistă care a îmbrățișat economia de piață și a dat pagina confruntării cu Statele Unite.

”Vietnamul se dezvoltă ca puține alte locuri în lume. Coreea de Nord va face la fel - și foarte rapid - dacă ea decide să se denuclearizeze”, a scris pe Twitter președintele american, evocând posibilitatea unui viitor ”GENIAL” al acestei țări izolate, în prezent vizată de numeroase sancțiuni internaționale.

În cursul unor întâlniri cu autorități vietnameze, inclusiv cu președintele și șeful Partidului Comunist (unic) Nguyen Phu Trong, Donald Trump a lăudat progresele economice ”extraordinare” ale Vietnamului.

O serie de contracte, în aviație, au fost semnate cu această ocazie cu întreprinderi americane, în valoare totală de 21 de miliarde de dolari, potrivit Casei Albe.

În urma întâlnirii lor la Sofitel Legend Metropole, un local de lux situat în inima capitalei, este prevăzută o cină în grup restrâns.

Donald Trump urma să fie însoțit de șeful diplomației americane Mike Pompeo și de șeful său de cabinet Mick Mulvaney. Kim Jong Un urma să participe alături de Kim Yong Chol, omul său de încredere, care a fost deja la Casa Albă, și Ri Yong Ho, ministrul nord-coreean de Externe.

Cei doi lideri, între care există o diferență de vârstă de 30 de ani, se întâlnesc joi în vederea unei eventuale semnări a unei declarații comune despre care nu se știe nimic.

În defensivă în fața numeroaselor critici cu privire la absența unor rezultate tangibile, miliardarul republican le-a sugerat adversarilor săi democrați să nu îi mai spună ce să facă și să se întrebe mai degrabă ”de ce n-au fpcut-o ei în cei opt ani ai lui Obama”.

Cei doi lideri, care au trecut în câteva luni de zile de la insulte personale și amenințări apocaliptice la declarații ”de dragoste” din partea lui Donald Trump, urmează să meargă mai departe decât în primul lor summit, catalogat drept pură reprezentație teatrală de numeroși analiști.

Coreea de Nord nu a făcut nimic pentru a-și reduce arsenalul de care dispune. Conducătorii serviciilor americane de informații consideră că dictatorul nord-coreean este hotărât să-și păstreze arma nucleară, pe care o consideră cheia supraviețuirii regimului stalinist.

Pentru a-și înfrunta detractorii, Trump ar putea să încerce să smulgă un anunț ”președintelui (chairman) Kim” - de exemplu promisiunea distrugerii reactorului de la Yongbyon, principalul complex atomic nord-coreean.

Într-un mesaj postat pe Titter, el s-a declarat convins că China și Rusia vor juca un rol ”foarte util” în negocierile viitoare, fără să facă alte precizări.

Statele Unite ar putea, la rândul lor, să accepte să facă gesturi simbolice, precum deschiderea unui birou de legătură sau o declarație prin care să se pună în mod oficial capăt Războiului Coreei, care s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistițiu.

TRUMP NU SE GRĂBEȘTE

Donald Trump repetă că nu se grăbește să convingă Nordul să renunțe la armele sale, atât timp cât acesta se abține, așa cum o face de peste un an, să efectueze tiruri de rachete și teste nucleare.

”Eu nu vreau să bruschez pe nimeni”, a subliniat el înainte să plece de la Washington, părând să vrea să tempereze în avans speranțe alimentate de summitul din Vietnam.

La Singapore, Trump și-a luat colaboratorii prin surprindere și a anunțat suspendarea manevrelor militare comune cu Coreea de Sud - o revendicare majoră a Nordului, care le considera o repetiție înaintea unei invazii a teritoriului său.

”Fereastra tirului progreselor diplomatice cu Coreea de Nord nu va rămâne deschisă la nesfârșit”, avertizează Kelsey Davenport de la Arms Control Association. "Dincolo de decor, al doilea summit trebuie să punăă accentul pe fond”.

Delegația nord-coreeană a profitat de sejurul său în Vietnam pentru a vizita o uzină a primului constructor de automobile local, un simbol al dinamismului acestei țări din Asia de Sud-Est.

Nordul a angajat în mod discret, în urmă cu mai mulți ani, reforme economice, a modificat un pic controlul statului și ar putea să vrea să se inspire după modelul vietnamez.

Însă, indiferent de promisiunile lui Donald Trump, Coreea de Nord este considerată drept țara cel mai puțin atractivă din lume pentru investitori, potrivit cabinetului de evaluare a riscurilor Verisk Maplecroft.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
kim jong un