Legătura dintre companii și mediul investițional ține de performanță într-o formă sau alta, spune, la Profit Financial.forum - ediția a VII-a, organizat de Profit.ro, Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, indicând că circa 30-33% din companiile de impact din România, cu active de peste 1 milion de euro, sunt într-o zonă de neperformanță, ceea ce înseamnă că au o incapacitate de a se finanța suplimentar și sunt într-o zonă de aproape instabilitate financiară și insolvență iminentă.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, Raiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB
„Pe de altă parte, avem studii ale BNR care ne vorbeau de 25% din întreaga economie care suferă de o lipsă acută de performanță la nivel de profitabilitate și de core profit, efectiv de capacitatea de a genera plus valoare în operațional.
Și asta e problemă generală pe care o observăm din 2019 încoace în care pare că ne-am luat foarte multe măsuri de protecție în timpul pandemiei și am uitat să le mai dăm jos. Problema e că asta generează un comportament pe termen lung în care focusul se mută din zona de performanță și de profit în zona de menținere a activității, de creștere a cifrei de afaceri și o încercare de a ține pasul cu inflația și cu piața”, mai spune acesta, adăugând că, deși acele măsuri luate în timpul pandemiei a ajutat multe companii să supraviețuiască, acum ele ar trebui adresate.
„Astăzi vedem acest procent de 30% dintre companii care au probleme reale de performanță financiară, mai mult 70% dintre ele regăsesc în această situație de cel puțin 3 ani, ceea ce înseamnă că avem o problemă și nu o adresăm”, precizează CEO-ul CITR.
Aceste companii, adaugă el, cresc constant cifra de afaceri, volumul de vânzări, acumulând datorii noi.
„Mai interesant mi se pare, cel puțin între anul 2023 și 2024, o altă mică poziție din balanță care poate fi îngrijorătoare. Pe partea de active cresc foarte mult volumele de creanțe. Avem o creștere constantă a creditului furnizor, care practic creează o fragilitate sistemului micro și relația de interdependență între companii, acum vedem asta și în zona creanțelor și, mai mult decât atât, vedem creanțe cu maturități destul de lungi, pe măsură ce creditul furnizor se extinde peste 6 luni trebuie să ne mai întrebăm dacă mai luăm în calcul aceste creanțe ca fiind lichidități pe termen scurt pentru că deja e o problemă acolo”, afirmă el.
Aceste aspecte sunt relevante pentru un investitor, continuă Paul-Dieter Cîrlănaru, pentru a identifica plus valoarea care poate fi generată de o investiție.
„E greu ca o companie care nu are nici măcar o posibilă creștere reală în zona profitabilității să justifice o investiție mai ales din zona de private equity. Și atunci e clar că trebuie să ne uităm la aceste aspecte nu doar din perspectiva fragilității sau a modului în care tratăm următorul element de presiune care va veni, unde fragilitatea e foarte mare, dar și în ceea privește acest capital, care, indiferent de zonele din care vine el, se va duce după anumiți indicatori de performanță și cred că este important să ne uităm acolo atent și să vedem care sunt mijloacele care încurajează această zonă.
Cred că un focus foarte important este să începem să ne uităm la mediul economic din România din perspectiva performanței atât a companiilor, cât și a investitorilor”, precizează acesta.