Comisia Europeană a publicat o listă de țări de imigrație zise 'sigure', limitând astfel posibilitățile de azil pentru resortisanții lor, informează AFP.
Pe această listă se află Kosovo, Bangladesh, Columbia, Egipt, India, Maroc și Tunisia, scrie Agerpres.

Ideea este de a accelera procesarea cererilor de azil ale resortisanților lor care emigrează în număr mare spre UE, Comisia considerând că aceștia nu au 'a priori' profilul de refugiați și, prin urmare, trebuie grăbită repatrierea lor.
Mai multe state, printre care AFP menționează Franța, au deja propriul concept de 'țări de origine sigure'.
La nivelul UE nu există însă o listă comună și armonizată, ceea ce, potrivit responsabililor europeni, îi încurajează în prezent pe solicitanții de azil să vizeze anumite țări de primire cu criterii mai flexibile.
Prin lista prezentată, Comisia vrea să remedieze această situație. Ea consideră de asemenea că majoritatea țărilor candidate la aderarea la UE îndeplinesc, în principiu, 'criteriile pentru a fi desemnate ca țări de origine sigure'.
Ideea acestei liste este viu criticată de ONG-urile de protecție a migranților.

Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui aprobată de Parlamentul European și de statele membre ale UE. Însă, după cum notează AFP, subiectul este unul foarte sensibil pe plan politic și riscă să provoace dezacorduri printre Cei 27.
Dosarul a fost promovat mai ales de Roma, care a salutat miercuri 'un succes al guvernului italian'.
Comisia a prezentat deja o listă de același tip în 2015, dar proiectul a fost în cele din urmă abandonat din cauza dezbaterilor intense cu privire la includerea sau nu a Turciei, țară cu un bilanț amestecat în materie de independență a justiției, drepturile omului și libertatea presei.
Bruxellesul se află sub presiune pentru a înăspri politica în domeniul imigrației, pe fondul unei ascensiuni a dreptei și extremei drepte pe continent.
La mijlocul lunii martie, executivul UE a prezentat măsuri vizând accelerarea expulzării străinilor aflați în situație ilegală, propunând în special un cadru legal pentru crearea de centre pentru migranți în afara frontierelor UE, așa-numitele 'hub-uri de returnare'.