România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an.
În aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare, citate de Agerpres.

De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financing al Statelor Unite, dar și în România.
Noul mecanism de finanțare pentru apărare pregătit la nivelul UE 'va crea oportunitatea ca România să dezvolte noi capacități de producție', arată respectivele surse.
Estimarea este că anul acesta, România va continua să își îmbunătățească infrastructura de apărare și va aloca o parte semnificativă din bugetul Apărării pentru achiziții și modernizare. Este un angajament clar că România va depăși pragul minim recomandat de 20% pentru achiziții, prin alocarea a 30%, consolidând astfel capabilitățile forțelor sale armate și întărind securitatea națională și regională.

În calitate de beneficiar al produselor dezvoltate de industria națională sau europeană de apărare, se poate declara interesul MApN pentru includerea industriei autohtone de apărare în lanțurile globale de aprovizionare, mai ales în prezent, 'când există stimulente financiare ale UE, pentru a coopera cu celelalte state membre, în vederea consolidării bazei tehnologice și industriale europene', precizează sursele din Apărare.
Recent a fost anunțat că Forțele Navale Române vor cumpăra, încă din 2025, un nou tip de drone, prezentate ca fiind de ultimă generație.
Aceste aparate rezistă la bruiaje electro-magnetice și pot transporta și muniție ghidată cu laser.

Primul sistem de drone V-BAT (4 aparet de zbor per sistem) este de fapt o donație din partea SUA prin facilitatea Maritime Domain Awareness.
Valoarea donației pentru primul sistem cu patru drone se ridica la circa 18 milioane de dolari. Sistemul va ajunge la Forțele Navale până la final de 2025.
Va urma o a doua etapă, în care Forțele Navale vor face o achiziție directă guvern la guvern (G2G) cu SUA de circa 30 de milioane de dolari pentru încă două sisteme V-BAT (opt aparate de zbor).

Dronele, operate cu succes în Ucraina. Pot transporta și muniții
Dronele MQ-35A V-BAT dezvoltate de Shield AI au fost folosite cu succes chiar în Ucraina, spre final de 2024 și început de 2025.
Dronele, ale căror scop principal este cel de a colecta informații sau de a furniza coordonate pentru țintirea unităților inamice, au rezistat cu succes eforturilor de interferențe electro-magnetice ale trupelor rusești, operând în spațiu aerian cu multiple interferențe.
„Dronele au fost lansate de la aproximativ 40 de kilometri de front, au zburat 100 de kilometri dincolo de linia de front și apoi au găsit aceste rachete sol-aer SA-11, le-au luat la țintă și au transmis coordonatele unui sistem HIMARS cu explozie aeriană”, a declarat Brandon Tseng, președinte și co-fondator al Shield AI, producătorul din San Diego al dronelor V-BAT.
Atacul a distrus sistemele sol-aer și, potrivit lui Tseng, a marcat un test operațional important pentru V-BAT-uri: zborul, colectarea datelor de țintire și transmiterea acestora către unitățile de artilerie, toate acestea în fața celor mai sofisticate tactici de război electronic de pe pământ.
Dronele MQ-35A V-BAT pot fi dotate și cu muniții, iar mai nou s-a discutat despre înarmarea lor cu muniții ghidate cu laser dezvoltate chiar în Ucraina, scrie Defense Romania.
James Lithgow, director al Shield AI, a declarat pentru publicatia Militarnyi despre acest lucru la expoziția Defense Tech Innovation Forum 2025.
„Drona poate transporta o sarcină utilă de luptă și funcționează deja în Statele Unite. Încă căutăm parteneri în Ucraina care produc muniții ghidate cu laser pentru a le integra pe V-BAT. Lucrăm îndeaproape cu partenerii ucraineni. Cu tot respectul, nu vă pot spune cine sunt aceștia, dar lucrăm cu ei”, a spus el.
Drona V-BAT cântărește 57 kg, din care până la 11,3 kg reprezintă sarcina utilă și are o anduranță în aer timp de până la 10 ore. Drona are o rază operațională radio de 130 de km, cu un plafon de zbor de 6.100 de metri.