Există anumite îngrijorări cu privire la gradul de îndatorare al IMM-urilor și traversăm o perioadă de incertitudine cauzată de alegeri, însă nu ar trebui să ne gândim la o criză imediată, dar nici să ne complacem, transmite Mustafa Tiftikçioğlu, CEO al Garanti BBVA România, în cadrul conferinței Profit Financial.forum - Dezvoltarea piețelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale și economice.
Evenimentul este organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, R aiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB.
Trebuie să ne gândim ce pași suplimentari trebuie făcuți. Sistemul bancar, în ceea ce privește profitabilitatea, capitalizarea, lichiditatea, digitalizarea, este într-o situație destul de puternică. Din punctul de vedere al băncilor, cred că sunt condiții destul bune. Dacă ne uităm la gradul de îndatorare al persoanelor fizice, parametrii sunt buni. Asta este și datorită reglementărilor, care previn supraîndatorarea. În cazul companiilor mari, cred că situația este rezonabilă.
Pentru IMM-uri există anumite îngrijorări, însă, privind înapoi la perioada pandemiei, la fel ca în orice altă țară, România a trecut prin această perioadă și am văzut și efectele războiului din Ucraina. După aceste două evenimente au existat, din nou, îngrijorări cu privire la condițiile macroeconomice, iar România a reușit să navigheze prin această perioadă dificilă cu succes, atât datorită gradului mai mic de îndatorare, cât și datorită împrumuturilor pentru IMM-uri.
Din perspectiva finanțelor publice, există un plan pe 7 ani pentru reducerea datoriei publice și cred că este realizabil. Partea bună este gradul relativ scăzut al datoriei publice comparabil cu alte țări europene“, a precizat Mustafa Tiftikçioğlu.
Anul trecut, Garanti BBVA România a început un proces de transformare și digitalizare pe care Tiftikçioğlu spune că speră să îl finalizeze în a doua jumătate a anului viitor.
„Să sperăm că ne vom muta într-o infrastructură complet digitală și va fi o îmbunătățire pentru serviciile puse la dispoziție clienților. Vom crește și eficiența noastră internă“, conchide acesta.
Garanti BBVA face parte din Grupul Garanti BBVA România, alături de Garanti BBVA Leasing, Garanti BBVA Credite de Consum și Garanti BBVA Fleet Management, care completează oferta băncii cu produse specifice de leasing, servicii de management al flotei, precum și credite de consum. În 2023, banca a celebrat 25 de ani de prezență activă în cadrul sistemului bancar românesc.
Banca este una importantă, fiind în Peer 2, în categoria băncilor de talie medie.
Garanti BBVA România este deținută de Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia în funcție de mărimea activelor consolidate. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acționarul majoritar al Garanti BBVA.