Bancherii văd o oarecare stabilitate a economiei României. Nu se întrevede o criză majoră în 2025, dar nu e exclus neprevăzutul. Este de așteptat ca activitatea Germaniei să scadă și aceasta să aibă efecte asupra României, al cărui comerț e strâns legat de principala economie a Europei, a declarat Mihaela Bîtu, CEO ING România, la Profit Financial.forum - Dezvoltarea piețelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale și economice - Ediția a VII-a.
Evenimentul este organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, Raiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB
“Reziliența economiei e foarte bună. Respectiv, evoluția creditelor neperformante este foarte bună. Desigur, ne putem aștepta la o oarecare deteriorare, dar nu vedem anul viitor ca aducând o recesiune, o criză majoră. Cu excepția unor ‘lebede negre’ care ar putea să apară. Suntem însă legați de Europa foarte mult, economic. Și, vedem, economia Germaniei suferă. Suntem legați mult de Germania. 2025 probabil nu va fi un an foarte bun pentru ei. Mai ales prin prisma politicilor agresive de introducere de tarife pe care le așteptăm de la administrația Trump, care vor avea efecte de temperare globale a creșterii economice”, a declarat Mihaela Bîtu, CEO ING România.
CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor noi cu 2 camere au crescut în București și cu 116%. Locuințele din Regie, mai scumpe ca în Drumul Taberei„Lebăda neagră” este o metaforă introdusă de Nassim Nicholas Taleb, care se referă la evenimente extrem de rare, imprevizibile, dar cu impact major asupra societății, economiei sau culturii. Originea expresiei provine din secolul al XVII-lea, când descoperirea lebedei negre în Australia a contrazis credința europeană că toate lebedele sunt albe, subliniind limitările cunoașterii umane.
Economia Germaniei se confruntă cu provocări majore, inclusiv încetinirea exporturilor, scăderea producției industriale și investiții reduse din cauza costurilor ridicate de finanțare. Conform previziunilor Bundesbank, după o contracție de 0,4% în 2023, se anticipează o creștere modestă de 0,7% în 2024.