Exasperate de faptul că autoritățile europene nu ajută la preluarea fluxului de emigranți și de faptul că nu mai puțin de 83.000 de persoane au ajuns din Africa pe coastele Italiei numai în prima jumătate a acestui an, guvernul acestei țări ia în calcul să dea liber noilor veniți către alte state membre UE.
Austria a reactivat în urmă cu 2 săptămâni controlul de graniță la pasul Brenner, în acord cu îngrijorările că Italia nu va putea controla emigranții veniți din Africa în ultimii ani. Nervii autorităților de la Roma sunt întinși la maxim după ce autoritățile de la Bruxelles nu au dat niciun sprijin în ceea ce privește preluarea unei părți a emigranților.
Mai mult decât atât, un ministru din guvernul Paolo Gentiloni citat de publicația britanică Sunday Times, preluată de Zero Hedge a enunțat ideea unor represalii față de Europa. Mișcarea considerată a fi o veritabilă „opțiune nucleară” ar fi acordarea de vize UE pentru 200.000 de emigranți și trimiterea acestora către nord.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor furnizate de Organizația Internațională pentru Migrație, în Europa au ajuns aproape 96.000 de persoane de peste Marea Mediterană, în intervalul 1 ianuarie – 29 iunie, dintre care nu mai puțin de aproximativ 83.000 de emigranți au ajuns în Italia.
Ultimul transport important este chiar de vineri, când vasul Vos Prudence al organizației neguvernamentale Medici fără Frontiere (Medicins sans Frontieres) a adus în portul Salerno 935 de persoane, între care 16 copii și 7 femei însărcinate.
Politicieni italieni au acuzat în această primăvară că ONG-uri finanțate de miliardarul american George Soros precum Medici fără Frontiere, Salvați Copiii, aduc africani în țară. „Italienii și-au pierdut orice speranță că vor primi orice ajutor de la UE”, spune analistul de politică externă Mattia Toaldo care consideră drept o opțiune pentru Italia aceea de a-i trimite mai departe pe emigranți către alte țări europene.