Peste 2.000 de benzinării britanice erau încă goale joi, 30 septembrie, din cauza crizei de șoferi de camion care a început să cauzeze probleme și pentru farmacii, în timp ce fermierii au avertizat că deficitul de măcelari ar putea duce la o sacrificare masivă de animale, relatează Euractiv.
Într-o săptămână haotică în care au erupt îmbrânceli și bătăi la stațiile unde oamenii au umplut sticle de apă cu benzină, miniștrii guvernului condus de Boris Johnson au dat asigurări că criza se ameliorează deși miercuri a mobilizat armata pentru atenuarea crizei de carburanți, scrie Hotnews.ro.
Cabinetul lui Boris Johnson a respins acuzațiile potrivit cărora deficitul de șoferi de camion este cauzat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că probleme similare au fost înregistrate și în alte țări după ce măsurile de carantină impuse din cauza pandemiei ar fi împiedicat mii de șoferi să își ia carnetul de conducere.
Asociația Benzinarilor Particulari din Marea Britanie a raportat joi că în jur de 27% din pompe sunt goale și alte 21% mai au un singur tip de carburant.
„Se termină mai rapid decât de obicei din cauza cererii fără precedent”, a declarat directorul executiv al asociației, Gordon Balmer, relatând că încă există incidente de agresare verbală și fizică a angajaților benzinăriilor.
Jurnaliști ai agenției Reuters au relatat că au vizitat joi 10 benzinării din Londra și zonele limitrofe, doar 3 dintre acestea fiind deschise. Zeci de mașini formau cozi imense în timp ce angajații benzinăriilor încercau să le direcționeze pentru a ține situația sub control.
CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succesCriza de șoferi de camion este atât de acută încât a ajuns să cauzeze probleme și cu livrarea de medicamente în farmacii.
„Întreg lanțul de aprovizionare a fost afectat”, a declarat un purtător de cuvânt al asociației care reprezintă marile lanțuri farmaceutice.
Probleme în industria de procesare a cărnii
Pe lângă combustibili și medicamente, reprezentanții industriei de procesare a cărnii au avertizat că sute de mii de porci ar putea fi sacrificați în decurs de doar câteva săptămâni dacă guvernul nu acordă vize pentru ca mai mulți măcelari să poate veni în țară.
Lizzie Wilson, reprezentantă a Asociației Naționale a Crescătorilor de Porci, a declarat că deficitul de măcelari i-a obligat pe procesatori să opereze la o capacitate redusă cu 25%.
„Ajungem în situația în care suntem nevoiți să spunem guvernului că dacă nu vom primi ajutoare în curând va trebui să analizăm sacrificarea porcilor de la ferme fiindcă este singura noastră opțiune în momentul de față”, a precizat aceasta.
„Nu mai înțeleg acest guvern. Trebuie să ajungem la rafturi goale în supermarketuri înainte ca ei să creadă [situația]”, a declarat și David Lindars, director de operațiuni al Asociației Britanice a Procesatorilor de Carne.
Perturbările și creșterea prețurilor la carburanți și alte produse pe care se estimează că le vor cauza amenință să submineze creșterea economică a Marii Britanii, estimată la 7% pentru acest an.
Datele publicate de Biroul Național de Statistică de la Londra joi arată că economia Marii Britanii a crescut mai mult decât era anticipat în intervalul aprilie-iunie înainte de a scădea din nou brusc în contextul crizelor cauzate de deficitul de șoferi și celelalte probleme din lanțul de aprovizionare.