Nord-coreenii au dificultăți în a-și asigura minimul necesar din cauza unui „ciclu vicios al lipsei de alimente, corupției și represiunii”, se arată într-un nou raport al ONU, relatează BBC.
Raportul întocmit de agenția ONU privind drepturile omului acuză guvernul liderului nord-coreean Kim Jong-un de o gestionare incorectă a economiei. Supraviețuirea zilnică devine din ce în ce mai dificilă astfel și din cauza oficialilor care cer mită, se arată în raport.
Coreea de Nord a respins raportul, pe care l-a descris ca fiind „motivat politic, cu scopuri sinistre”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raportul, numit „The Price is Right” („Prețul este corect”) este bazat pe interviuri din 2017 și 2018 cu 214 persoane care au fugit din Coreea de Nord.
În raport este notat că aproximativ trei sferturi din populație preferă să folosească piața neagră pentru a-și procura alimente din cauza colapsului din sistemului de stat pentru distribuirea rațiilor.
„Dacă respecți doar instrucțiunile de la stat, vei muri de foame”, a afirmat unul dintre cei care au fugit.
Însă piețele există într-o zonă gri a legii, ceea ce îi lasă vulnerabili pe oameni și îi forțează să dea mită oficialilor pentru a supraviețui.
Cei care au destule resurse „ar putea face orice, inclusiv crime”, a afirmat o altă persoană.
Coreea de Nord dă vina pe sancțiunile impuse de țările occidentale pentru situația economică a țării. Însă raportul notează că statul acordă prioritate armatei în alocarea de fonduri, în loc să se asigure că populația are destulă hrană.
Programul Alimentar Mondial estimează că 10,1 milioane de persoane sunt afectate de lipsa alimentelor iar cea mai slabă recoltă din ultimul deceniu a dus la un deficit de un milion de tone de alimente.
„Sunt îngrijorat că problemele cu arsenalul nuclear deturnează atenția de la situația teribilă a drepturilor omului pentru milioane de nord-coreeni”, a afirmat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
„Dreptul la alimente, sănătate, adăpost, muncă, libertate de mișcare – acestea sunt drepturi universale și inalienabile însă în Coreea de Nord ele sunt dependente de capacitatea persoanelor de a oferi mită oficialilor”, a completat Bachelet.
„Aceste rapoarte sunt doar invenții ... sunt mereu bazate pe așa-zise mărturii ale celor care au fugit, cei care dau informații false pentru a-și câștiga existența sau sunt forțați să facă acest lucru prin amenințări”, a informat misiunea Coreei de Nord de la Geneva.