ULTIMA ORĂ OFICIAL România integral în Schengen, de la 1 ianuarie 2025. O perioadă, controale aleatorii

ULTIMA ORĂ OFICIAL România integral în Schengen, de la 1 ianuarie 2025. O perioadă, controale aleatorii
scris astăzi, 11:05

România intră integral în Schengen, și cu granițele terestre, de la 1 ianuarie 2025. O perioadă de aproximativ 6 luni vor fi controale aleatorii, a decis astăzi Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE.

ULTIMA ORĂ OFICIAL România integral în Schengen, de la 1 ianuarie 2025. O perioadă, controale aleatorii

Urmărește-ne și pe Google News

Spațiul Schengen - înființat în 1985 - cuprinde în prezent 25 dintre cele 27 de state membre UE, dar și vecini asociați - Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Peste 400 de milioane de persoane pot, în principiu să călătorească fără să fie supuse unor controale în spațiul Schengen.

"Pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile românești vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia și va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă.

Internările în șase secții de la Spitalul Colentina au fost oprite. Pacienții, inclusiv cei cu afecțiuni grave precum cancer, obligați să caute soluții în alte spitale CITEȘTE ȘI Internările în șase secții de la Spitalul Colentina au fost oprite. Pacienții, inclusiv cei cu afecțiuni grave precum cancer, obligați să caute soluții în alte spitale

Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete și imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare.

Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile și mai puțin stres în călătorii", transmit autoritățile române.

Ieri, Țările de Jos, care nu de puține ori s-au opus, au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei și României în spațiul Schengen, în urma unui vot în Parlamentul olandez, care a susținut decizia recentă a guvernului în acest sens.

România va avea un nou guvern pe 23 decembrie - Surse CITEȘTE ȘI România va avea un nou guvern pe 23 decembrie - Surse

Acum, Partidul Libertății al extremistului Geert Wilders, cel mai mare partid din coaliția de guvernare olandeză, a încercat să introducă o moțiune parlamentară prin care să îndemne guvernul să voteze împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen. Totuși, această moțiune a fost respinsă. Celelalte partide din coaliția de guvernare a țării au votat, de asemenea, împotriva acesteia.

Totuși, cele două țări s-au angajat să continue controalele aleatorii la frontieră pentru încă șase luni.

Austria a anunțat oficial anterior că renunță la opoziția față de aderarea deplină a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, ultimul obstacol în acest proces.

''Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiție și Afaceri Interne al) UE. După 'Schengen Air', 'Schengen Land' este acum deschis României și Bulgariei'', a afirmat ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner.

CONFIRMARE Primă decizie - Închisoare de până la 6 luni în cazul filmării persoanelor în toalete publice sau cabine de probă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Primă decizie - Închisoare de până la 6 luni în cazul filmării persoanelor în toalete publice sau cabine de probă

El a susținut că insistențele Austriei privind combaterea imigrației ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranți prinși în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria, cea mai comună rută de intrare în țară.

„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Karner, citând un bilanț de 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie și 4.000 în aceeași perioadă a acestui an.

România și Bulgaria au intrat în primăvară în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar Austria s-a opus atunci prin veto admiterii depline a celor două țări în spațiul european de liberă circulație, acuzându-le că nu combat suficient migrația ilegală.

Mii de spanioli protestează în centrul Barcelonei CITEȘTE ȘI Mii de spanioli protestează în centrul Barcelonei

Decizia Consiliului din 30 decembrie 2023, prin care România și Bulgaria au fost admise în spațiul Schengen cu granițele aeriene și maritime, a fost însoțită atunci de o declarație comună, semnată pe 29 decembrie 2023 de Austria, România și Bulgaria, asupra continuării eforturilor de a lupta împotriva migrației clandestine, în vederea primirii celor două țări în spațiul european de liberă circulație de asemenea cu frontierele terestre.

La reuniunea Consiliului JAI din 10 octombrie 2024 a fost făcută o evaluare privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria. Toate părțile au confirmat progresele în ce privește implementarea declarației comune convenite în decembrie 2023 și au recunoscut o scădere a deplasărilor ilegale, precum și a numărului cererilor de azil ca urmare a aplicării măsurilor stabilite în comun, semnalează președinția ungară a Consiliului UE.

Francezilor li se cere să lucreze o zi gratuit pentru a acoperi gaura din bugetul național CITEȘTE ȘI Francezilor li se cere să lucreze o zi gratuit pentru a acoperi gaura din bugetul național

Asistența agenției europene FRONTEX la frontierele externe ale Bulgariei și României a fost extinsă în mod constant, sprijinul financiar european a fost sporit și s-a progresat astfel în realizarea de investiții pentru consolidarea tehnică a granițelor (nave de patrulare, vehicule de patrulare de teren, drone, detectoare de mișcare, camere cu termoviziune, etc), a fost lansată inițiativa de cooperare regională Schengen pentru a îmbunătăți schimburile de informații și cooperarea transfrontalieră, consilieri pentru verificarea documentelor au fost detașați pe aeroportul din București și Sofia, iar cooperarea vizând aplicarea regulamentului european Dublin a fost îmbunătățită semnificativ, se arată în documentul publicat de președinția ungară a Consiliului UE.

Prin urmare, comparând primele trei trimestre din 2023 și 2024, intrările ilegale în Bulgaria au scăzut cu 47 %, în România cu 53 % și în Austria cu 67 %. În aceeași perioadă, cererile de azil înaintate de migranți în Bulgaria au scăzut cu 40 %, în România cu 75 % și în Austria cu 57,3 %.

BNR, îngrijorată de creșterea salariilor și de „vulnerabilitatea majoră” din deficitul extern. Banca se așteaptă la o redresare moderată a creșterii economice anul viitor, bazată pe consum CITEȘTE ȘI BNR, îngrijorată de creșterea salariilor și de „vulnerabilitatea majoră” din deficitul extern. Banca se așteaptă la o redresare moderată a creșterii economice anul viitor, bazată pe consum

În aceste condiții, președinția ungară a Consiliului UE, România, Bulgaria și Austria au recunoscut împreună, pe 22 noiembrie 2024, progresele înregistrate în diminuarea migrației ilegale către Europa și în aceste state membre. Cele trei țări au convenit un set de măsuri în continuarea acestor eforturi, în timp ce Austria și-a ridicat obiecțiile față de admiterea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Cele trei țări au convenit astfel să continue eforturile comune de combatere a migrației ilegale către Europa în general și către aceste țări în special, să continue aceste eforturi în conformitate cu declarația comună semnată de Austria, România și Bulgaria pe 29 decembrie 2023, să întreprindă toate măsurile pentru a preveni deplasările secundare ale migranților prin aceste țări și să efectueze constant returnările și transferurile conform acordurilor relevante.

Totuși, pentru a atenua potențială schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecință imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre și pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne, chiar și după admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, controalele la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria vor fi menținute pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen.

FOTO După ce au promis să \ CITEȘTE ȘI FOTO După ce au promis să "facă America sănătoasă", Trump și Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri și cartofi prăjiți de la McDonald's

De asemenea, în spiritul solidarității, Bulgaria va fi în continuare sprijinită în protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia, prin desfășurarea unui contingent multinațional de poliție format din 100 de polițiști de frontieră, respectiv 40 din România, 25 din Bulgaria, 20 din Ungaria și 15 din Austria.

Prin încheierea și implementarea acestei declarații, părțile au convenit să inițieze demersurile necesare pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului UE privind stabilirea până la sfârșitul acestui an a datei eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
romania
aderare