UE se pregătește să aplice taxa pe carbon la mai multe produse

UE se pregătește să aplice taxa pe carbon la mai multe produse
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 21:44

Comisia Europeană a deschis un sondaj al părților interesate cu privire la o potențială extindere a domeniului de aplicare CBAM la anumite produse. Măsura ar împiedica unitățile de producție să se mute în țările din afara UE cu politici climatice mai puțin stricte. De asemenea, urmărește să se asigure că consumatorii finali nu vor favoriza astfel de bunuri importate, deoarece acestea ar fi mai ieftine fără o stabilire echivalentă a prețului carbonului.

Perioada de tranziție înainte de lansarea mecanismului de ajustare la frontiera carbon (CBAM) al Uniunii Europene a început în urmă cu un an. Atât importatorii, cât și producătorii străini de materii prime și produse desemnate se luptă să îndeplinească cerințele legale. Reglementările pentru sistemul preconizat inițial nu sunt complete și, în plus, UE extinde domeniul de aplicare pe parcurs.

Urmărește-ne și pe Google News
Italia simplifică condițiile de intrare în țară a muncitorilor străini și reduce obstacolele birocratice pentru angajarea acestora CITEȘTE ȘI Italia simplifică condițiile de intrare în țară a muncitorilor străini și reduce obstacolele birocratice pentru angajarea acestora
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

CBAM va fi o taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru ciment, fier și oțel străin, aluminiu, îngrășăminte, hidrogen și electricitate. Administrația de la Bruxelles a introdus mecanismul de protejare a economiei sale de importurile din țări terțe cu prețuri mai puțin stricte sau fără emisii de carbon.

Schema va acoperi, de asemenea, emisiile indirecte legate de consumul de energie electrică pentru ciment, îngrășăminte și energie electrică.

Termenul limită pentru depunerea prin intermediul chestionarului online este 25 octombrie.

Angajatorii sunt tot mai determinați să readucă angajații la birou CITEȘTE ȘI Angajatorii sunt tot mai determinați să readucă angajații la birou

Obiectivul general al studiului este de a evalua necesitatea și fezabilitatea extinderii domeniului de aplicare al CBAM la produse în continuare în lanțul valoric, a explicat autoritatea fiscală.

CBAM este instrumentul gândit pentru a pune un preț corect pe CO2 emis în timpul producției de bunuri cu emisii mari de carbon care intră în UE, încurajând în același timp producția industrială mai curată în țările din afara UE.

Ideea este de a scuti materiile prime și produsele cu prețuri echivalente de carbon în țara lor de origine. În caz contrar, taxa ar acoperi decalajul față de costul certificatelor de carbon din ETS UE.

VIDEO Iranul a lansat rachete către Israel. Biden ordonă armatei SUA să ajute la apărarea Israelului. Atacul este de mare amploare. Zboruri suspendate CITEȘTE ȘI VIDEO Iranul a lansat rachete către Israel. Biden ordonă armatei SUA să ajute la apărarea Israelului. Atacul este de mare amploare. Zboruri suspendate

Începând cu 1 ianuarie 2026, schema va fi introdusă treptat. Până atunci, companiile afectate și țările trebuie să măsoare, să verifice și să raporteze conținutul de CO2. UE a avut în vedere să atingă un domeniu de aplicare complet la începutul anului 2034.

Studiul va evalua preocupările, normele necesare și costurile de conformitate implicite și sarcina administrativă, potrivit apelului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
emisii