Statul român a încheiat cu Statele Unite, în ianuarie, un Acord de colaborare privind utilizarea informațiilor privind călătorii, premergător implementării în România a variantei globale a controversatului sistem informatic american ATS, de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat, în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, precum și în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, însă Acordul a intrat în vigoare doar de circa o lună, pe 28 august 2024, după ce legea de ratificare a sa a fost adoptată de către Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Iar textul Acordului, analizat de Profit.ro, stipulează că părțile vor stabili de comun acorđ etapele de implementare a înțelegerii din momentul intrării în vigoare a acesteia. Dat fiind ce este de implementat, este limpede că o lună nu avea cum să fie suficientă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ATS-G (Automated Targeted System-Global) este un sistem software dezvoltat de Agenția de Vamă și Protecția Frontierelor (Customs and Border Protection - CBP) din cadrul Departamentului american pentru Securitate Internă (DHS) și oferit cu titlu gratuit statelor partenere pentru a le sprijini în screening-ul în timp real al pasagerilor, respectiv la selectarea pasagerilor cu risc ridicat de securitate, care necesită o verificare suplimentară înainte de intrarea sau ieșirea din țară.
Acordul prevede că partea americană va asigura părții române un instrument software ínformatic în scopul colectării, stocării, prelucrării și analizării datelor constând în informații prealabile privind pasagerii - API (date biografice ale pasagerilor și personalului navigant și alte detalii de zbor colectate înainte de plecare și comunicate unei anumite autorități guvernamentale de către transportatorul aerian, ca urmare a unei obligații prevăzute de lege privind zborurile înspre și dinspre teritoriul părții), precum și în cele din registrele cu numele pasagerilor (PNR).
″Părțile vor stabili de comun acord etapele de implementare a prezentului acord din momentul intrării sale în vigoare. Aceste etape se referă în principal la: - necesități specifice de tehnologie a informației hardware și software; - completarea și semnarea de autoritățile responsabile cu implementarea prezentului acord a unui Acord de Securitate a Interconectării și a altor documente subsecvente însoțite de detalii tehnice pentru schimbul de informații privind călătorii aferent prezentului acord și în conformitate cu cadrul juridic și politicile fiecărei părți; - cerințe și necesități de personal și instruire; - vizite de lucru pentru implementarea bunelor practici identificate și pentru întărirea cooperării în domeniul prelucrării și analizei informațiilor privind călătorii; - proceduri standard de operare privind schimbul de elemente de concordanță apărute prin compararea evaluărilor de risc create în comun și rezultatele procesării cererii justificate corespunzător (...); și - orice măsură de confidențialitate necesară și alte forme de protecție în gestionarea informațiilor privind călătorii sau a altor informații conform prezentului acord″, scrie în înțelegere, care poate fi citită integral aici.
Potrivit acesteia, partea americană urmează să asigure personal pentru implementare, instrumentul software informatic pentru partea română în scopul colectării, stocării, prelucrării și analizării datelor API și PNR, precum și actualizări, asistență tehnică și instruire specializată în domeniul capabilităților software utilizate în prelucrarea și analiza datelor menționate.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria românească merge tot mai prost și se adâncește în crizăRomânia trebuie să asigure personal specializat propriu pentru a colabora cu americanii la implementare.
Ambasadorul României în SUA , Andrei Murar,u a anunțat în prima parte a zilei de ieri că România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Asta după ce, săptămâna trecută, premierul Ciolacu declarase că România se află în prezent sub procentul de 3% de respingere a cererilor cetățenilor români pentru vize în SUA, criteriu necesar pentru admiterea în programul Visa Waiver.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Scumpire a gazului în prima zi a lunii pe BRM, în pofida depozitelor pline și a exportului masiv echivalent cu 40% din producția internă. Importurile s-au prăbușitUlterior, tot ieri, ambasadoarea americană la București, Kathleen Kavalec, a transmis, după o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, că pentru a intra în programul Visa Waiver, pe lângă scăderea ratei de refuz a vizelor, România mai trebuie să le arate partenerilor americani că a îndeplinit măsurile de securitate și schimb de informații convenite.
″Mai trebuie parcurși o serie de pași importanți în următoarele luni pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver. Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne, mai târziu în această toamnă, pentru a analiza adoptarea de către România a unei serii de măsuri de securitate convenite anterior. Există o serie de pași în ceea ce privește securitatea și schimbul de informații, iar SUA și România au semnat câteva acorduri cu privire la ce anume trebuie implementat″, a spus Kavalec.
CITEȘTE ȘI Stellantis prelungește perioada de suspendare a producției modelului electric Fiat 500După declarația ambasadoarei SUA, Guvernul a emis un comunicat în care a afirmat că ″principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces (de aderare la Visa Waiver – n.r.) au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024″.
Comunicatul conținea și o listă de măsuri luate de Guvern pentru îndeplinirea criteriilor de aderarea la Programul Visa Waiver, la capitolul ″Criterii tehnice de securitate″ figurând și implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global), cu explicația:
″La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024″.
Președintele Senatului, Nicole Ciucă, a plusat chiar, transmițând pe Facebook: ″Anunț cu bucurie vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA, care va permite românilor ca, din 2025, să călătorească fără vize în Statele Unite″.
El a mai menționat că, de-a lungul anului 2023, a avut discuții directe cu senatori americani și a făcut eforturi diplomatice ″intense″ pentru a obține acest statut.
″În martie (anul trecut – n.r.), senatorii Durbin și Shaheen au introdus un proiect de lege în Congres pentru a sprijini România în acest demers. A fost un moment crucial și un semnal puternic din partea partenerilor noștri americani″, a arătat Ciucă.
Numai că, de atunci, respectivul proiect de lege, care stipulează că șeful Homeland Security, echivalentul SUA al Ministerului de Interne, poate să includă România în Programul Visa Waiver și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este chiar cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%, nu a avansat câtuși de puțin pe circuitul procedural al Congresului american, rămânând literă moartă.