UE investește 380 de milioane euro în proiecte care sprijină tranziția verde în întreaga Europă, inclusiv în România

UE investește 380 de milioane euro în proiecte care sprijină tranziția verde în întreaga Europă, inclusiv în România
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:17

Comisia Europeană a acordat peste 380 de milioane de euro unui număr de 133 proiecte noi din întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu și politici climatice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pentru a asigura tranziția către o energie curată, în cadrul celor 59 de noi proiecte anunțate luni, LIFE DiVirtue, un program de formare digitală cu o durată de trei ani, în valoare de 1,25 milioane de euro, va consolida capacitățile pentru un sector al construcțiilor mai eficient și mai inovator. Proiectul utilizează în special realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) pentru a ajuta studenții și profesioniștii din domeniul construcțiilor să livreze clădiri și renovări cu emisii zero în Bulgaria, Cehia, Grecia, Croația și România, scirie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO DECIZIE Referendum în București. Întrebările pregătite CITEȘTE ȘI VIDEO DECIZIE Referendum în București. Întrebările pregătite
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În același timp, cu aproape 10 milioane de euro, proiectul ENERCOM FACILITY va oferi granturi directe unui număr de 140 de comunități energetice emergente din întreaga Europă pentru a stimula investițiile în energia durabilă. Aceasta va sprijini în continuare comunitățile energetice în dezvoltarea modelelor lor de afaceri prin cursuri de formare și materiale de consolidare a capacităților, deschizând calea pentru modele de afaceri reproductibile cu durabilitate pe termen lung.

Dintre cele 26 de proiecte selectate pentru a promova o economie mai circulară și calitatea vieții, proiectul LIFE GRAPhiREC, în valoare de 7,5 milioane de euro, vizează reciclarea grafitului din deșeurile de baterii în Italia. Se preconizează că aceasta va genera venituri de 23,4 milioane de euro și va economisi 25 de milioane de euro din costurile de producție. Proiectul spaniol LIFE POLITEX va investi 5 milioane de euro în reducerea amprentei de mediu a industriei modei prin transformarea deșeurilor textile înapoi în textile noi. Proiectul DESALIFE în valoare de 9,8 milioane de euro din Insulele Canare urmărește să sprijine reziliența apei prin producerea de apă dulce din Oceanul Atlantic. Balizele offshore alimentate de valuri amplasate în largul Insulelor Canare vor pompa 1,7 miliarde de litri de apă dulce desalinizată la țărm.

25 de proiecte vor sprijini natura și biodiversitatea într-o gamă largă de domenii. Două proiecte, LIFE4AquaticWarbler și LIFE AWOM, implică Belgia, Germania, Spania, Franța, Lituania, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, precum și Ucraina și Senegal, cu un buget combinat de aproape 24 de milioane de euro pentru salvarea speciei rare de păsări acvatice warbler, în conformitate cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030. Un alt exemplu este Biodiverse City LIFE, un proiect în valoare de 3,6 milioane de euro desfășurat la Budapesta pentru a promova "coexistența pașnică a naturii și a stilului de viață urban".

IMAGE LIFE și LIFE VINOSHIELD fac parte din cele 23 de proiecte de reziliență și atenuare a schimbărilor climatice anunțate luni. Cu un buget combinat de 6,8 milioane de euro, proiectele care au loc în Spania, Franța și Italia vor ajuta podgoriile de renume mondial și producția de brânzeturi celebre, cum ar fi Parmigiano Reggiano, Camembert de Normandie și Roquefort, să devină mai rezistente la impactul fenomenelor meteorologice extreme. Proiectele prezintă răspunsuri cu privire la cele mai bune modalități de adaptare a industriei agricole europene la schimbările climatice și la deficitul de apă. La fel de important este proiectul LIFE BLUE 420 kV GIS, în valoare de 6,9 milioane de euro, desfășurat în Belgia, condus de Siemens pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de întrerupătoarele electrice.

Suma de 380 de milioane de euro reprezintă mai mult de jumătate din necesarul total de investiții de 574 de milioane de euro pentru aceste proiecte - restul provenind de la administrațiile naționale, regionale și locale, parteneriate public-privat, întreprinderi și organizații ale societății civile.

Producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România solicită un calendar de creștere graduală a accizei la alcool. Avertisment - Acciza poate crește cu peste 50% CITEȘTE ȘI Producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România solicită un calendar de creștere graduală a accizei la alcool. Avertisment - Acciza poate crește cu peste 50%

Proiectele LIFE contribuie la atingerea gamei largi de obiective ale Pactului verde european în materie de climă, energie și mediu, inclusiv a obiectivului UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și de a stopa și inversa declinul biodiversității până în 2030, asigurând în același timp prosperitatea pe termen lung a Europei.

Potrivit comunicatului CE, aceste investiții vor avea un impact de durată asupra mediului, economiei și bunăstării tuturor europenilor. Proiectele vor acoperi toate domeniile programului LIFE, mobilizând 143 de milioane de euro (din care UE va furniza 74 de milioane de euro) pentru a contribui la economia circulară și la îmbunătățirea calității vieții, cu 26 de proiecte de reducere a utilizării apei, a deșeurilor industriale și menajere, a poluării atmosferice și fonice, precum și pentru a prezenta argumente economice în favoarea reducerii, reutilizării și reciclării. De asemenea, vor fi alocați aproape 216 milioane de euro (144,5 milioane de euro din contribuția UE) pentru proiecte privind natura și biodiversitatea în vederea refacerii ecosistemelor și habitatelor de apă dulce, marine și costiere; și îmbunătățirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor și mamiferelor. În pus, aproximativ 110 milioane de euro (contribuție din partea UE de aproape 62 de milioane de euro) vor fi alocați pentru reziliența la schimbările climatice, atenuarea schimbărilor climatice și guvernanță și informare, iar 105 milioane de euro (contribuție din partea UE în valoare de 99 de milioane de euro) sunt dedicați pentru guvernanță și soluții de piață în vederea accelerării tranziției către o energie curată.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
mediu