Autoritățile tunisiene au recurs la sistarea alimentării cu apă potabilă în cursul nopții în zone ale capitalei și în alte orașe, conform locuitorilor, un demers ce pare a fi o încercare de reducere a consumului pe fondul unei secete severe, transmite Reuters.
Sistarea alimentării cu apă fără un anunț prealabil, în zone din capitala Tunis, dar și în Hammamet, Sousse, Monastir și Sfax, amenință să crească tensiunile sociale într-o țară a cărei populație suferă de pe urma serviciilor publice de proastă calitate, a inflației ridicate și a unei economii slăbite, scrie Agerpres.
Reprezentanții companiei de distribuție a apei contactați de Reuters au refuzat să comenteze.
Tunisia se confruntă cu o secetă severă, fapt ce a determinat autoritățile să declare că ministerul poate trece la întreruperea alimentării cu apă în cursul nopții, pe parcursul verii, în vederea reducerii consumului, pe fondul penuriei de apă din rezervoarele țării.
Lipsa ploilor, însă, pare să fi determinat autoritățile să recurgă la această măsură mai devreme în unele locuri.
Yassin Mami, membru în noul parlament, a declarat că reprezentanții companiei naționale de apă l-au informat că întreruperea frecventă a alimentării în orașul Hammamet a fost cauzată de faptul că "țara este amenințată de deficitul de apă".
Barajele tunisiene au înregistrat o scădere a cantității de apă de aproximativ 1 miliard de metri cubi din cauza deficitului de precipitații din septembrie 2022 până la jumătatea lunii martie 2023, a declarat Hamadi Habib, înalt oficial în Ministerul Agriculturii.
Barajul Sidi Salem din nordul țării, sursă esențială de apă potabilă pentru mai multe regiuni, a scăzut la doar 16% din capacitatea sa maximă de 580 de milioane de metri cubi, potrivit cifrelor oficiale.