Trump amenință Iranul cu distrugerea

Trump amenință Iranul cu distrugerea
scris 20 mai 2019

Președintele american Donald Trump a amenințat Iranul cu distrugerea, în cazul unui atac vizând interese americane, în contextul în care relațiile între Teheran și Washington sunt extrem de tensionate de la reimpunerea sancțiunilor economice americane Republicii islamice, în noiembrie, relatează AFP.

”Dacă Iranul vrea să se bată, acesta va fi sfârșitul oficial al Iranului. Să nu mai amenințe niciodată Statele Unite”, a tunat duminică, într-un mesaj pe Twitter, locatarul Casei Albe, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Tensiunile între Washington și Teheran s-au exacerbat, în contextul în care Statele Unite au anunțat desfășurarea la Golful Persic a portavionului USS Abraham Lincoln și unor bombardiere de tip B-52, invocând ”amenințări” din partea Iranului.

Elvețienii votează în favoarea unor controale mai stricte privind armele CITEȘTE ȘI Elvețienii votează în favoarea unor controale mai stricte privind armele

Administrația Trump a ordonat personalului diplomatic neesențial să părăsească Irakul, citând amenințări provenind de la grupări armate irakiene susținute de Iran.

Duminică, o rachetăde tip Katiușa a fost trasă către Zona Verde din Bagdad, unde se află sedii ale unor instituții guvernamentale și ambasade, inclusiv cea americană. Era neclar imediat cine se afla în spatele acestui atac.

Relațiile americano-iraniene se află la cel mai scăzut nivel de când președintele Trump a decis, în urmă cu un an, să se retragă din Acordul de la Viena din 2015 vizând să limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancțiunilor impuse Teheranului, și după restabilirea sancțiunilor economice americane impuse Iranului în noiembrie.

Presa americană speculează despre divergențe în Cabinetul lui Trump cu privire la modul de tratare a dosarului iranian.

Potrivit presei americane, consilierul pe probleme de securitate națională John Bolton exercită presiuni în vederea unei linii dure contra Iranului, însă alții din cadrul administrației se opun. Trump însuși a declarat recent că a fost nevoit să-l ”tenpereze” pe Bolton.

IRANUL MINIMALIZEAZĂ RISCUL UNUI RĂZBOI

La rândul său, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a minimalizat, sâmbătă, posibilitatea unui nou război în regiune.

La finalul unei vizite în China, Zarif s-a declarat ”sigur (...) că nu nu va exista un război, pentru că noi nu dorim conflictul și pentru că nimeni nu-și face vreo iluzie cu privire la capacitatea sa de a înfrunta Iranul în regiune”, potrivit agenției oficiale Irna.

Arabia Saudită a cerut sâmbătă să se convoace summituri ale Consiliului Cooperării la Golf (CCG) și Ligii Arabe, în urma sabotării unor nave la Golful Persoc și unor atacuri vizând stații de pompare în regatul saudit.

Aceste două summituri extraordinare, la care Riadul și-a invitat partenerii, urmează să aibă loc la 30 mai, la Mecca, ”în vederea discutării acestor agresiuni și a consecințelor lor asupra regiunii”, potrivit agenției oficiale saudite de presă.

Este vorba despre ”a se consula și a se coordona cu lideri frați” pe tema ”tuturor susceptibile să consolideze securitatea și stabilitatea în regiune”.

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat că țara sa ”nu vrea un război” cu Iranul și că ”va face totul pentru a-l preveni”, dând totodată asigurări că Riadul este pregătit ”să se apere și să-și apere interesele”, în cazul în acre cealaltă parte alege să se îndrepte către război.

CREȘTEREA STOCURILOR MONDIALE DE PETROL

Aliații regionali ai regatului au salutat invitația saudită. Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat că, în ”circumstanțele critice” actuale, țările de la Golful Persic și țările arabe este necesar să dea dovadă de unitate.

Arabia Saudită și EAU și-au exprimat îngrijorarea. duminică, într-o reuniune a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), cu privire la o creștere a stocurilor mondiale de petrol. Țările exportatoare și-au afirmat hotârârea de a stabiliza piața, în pofida tensiunilor de la Golful Persic.

Țările din cadrul OPEP sunt ”unanime în voința lor de a continua să acționeze în vederea atingerii stabilității între ofertă și cerere”, a anunțat ministrul saudit al Energiei Khaled al-Faleh, a cărui țară este primul exportator mondial de petrol.

În pofida căderii exporturilor de petrol venezuelean - provocată de criza politică de la Caracas - și iranian și în pofida scăderii producției membrilor OPEP, stocurile de țișei brut continuă să crească, potrivit EAU.

Iranul - la rândul său membru OPEP -, o țară în care sectorul petrolier este afectat de sancțiuni americane, a fost absent la această întâlnire.

Principalul rival regional al regatului saudit, Republica islamică a fost arătată cu degetul de Riad, în urma unor atacuri vizând un oleoduct saudit, revendicate de către rebeli yemeniți huthi susținuți de Teheran, împotriva cărora luptă o coaliție sub comandament sadit, în Yemen.

Aceste atacuri au avut loc la câteva zile după ”acte de sabotaj” nerevendicate, la Golful Persic, care au vizat două nave saudite, una norvegiană și una din EAU. Riadul a dat asigurări duminică cu privire la faptul căsecuritatea industriei sale petroliere este ”solidă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
iran