Secetă în Amazon: Cea mai gravă situație din 1902

Secetă în Amazon: Cea mai gravă situație din 1902
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 21:28

Portul fluvial al celui mai mare oraș brazilian din pădurea tropicală amazoniană, Manaus, a înregistrat cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902, în condițiile în care seceta a afectat puternic această regiune, fluviul Amazon și râurile afluente pe care sunt transportate cereale dar și provizii esențiale pentru locuitorii din regiune, transmite Reuters.

Nivelul precipitațiilor sub medie, chiar și în timpul sezonului ploios, a afectat atât Amazonul cât și o mare parte a Americii de Sud încă de anul trecut, condițiile de secetă prelungită favorizând și cele mai grave incendii de pădure produse în mai bine de un deceniu în Brazilia și Bolivia. Unii oameni de știință sunt de părere că regiunea amazoniană nu va reveni la nivelul obișnuit de umiditate înainte de anul 2026, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Demisii în lanț la o multinațională, prezentă și în România, care le-a cerut angajaților să vină la birou CITEȘTE ȘI Demisii în lanț la o multinațională, prezentă și în România, care le-a cerut angajaților să vină la birou
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Anul trecut, seceta s-a transformat într-o criză umanitară, în condițiile în care oamenii care sunt dependenți de transportul fluvial au rămas fără alimente, apă și medicamente.

Anul acesta autoritățile au anunțat că sunt deja în stare de alertă. În statul Amazonas, puternic afectat de secetă, cel puțin 62 de municipalități se află în stare de urgență și peste 500.000 de oameni sunt afectați.

„Aceasta este cea mai severă secetă din ultimii peste 120 de ani de măsurători în portul Manaus”, a declarat Valmir Mendonca, șeful de operațiuni portuare, care a mai adăugat că nivelul Rio Negro va continua probabil să scadă pentru încă o săptămână sau două.

VIDEO Ambasada SUA în România lansează o campanie de combatere a dezinformării. Sfaturile americanilor pentru a descoperi știrile false CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasada SUA în România lansează o campanie de combatere a dezinformării. Sfaturile americanilor pentru a descoperi știrile false

În portul Manaus nivelul apelor Rio Negro măsurat vineri a fost de 12,66 metri. Rio Negro este unul dintre principalii afluenți ai Amazonului, cel mai mare fluviu din lume după volum. Portul se află în apropierea confluenței dintre Rio Negro și râul Solimoes, ale cărui ape sunt de asemenea foarte scăzute.

Transportul de cereale a fost oprit luna trecută pe Râul Madeira, un alt afluent al Amazonului, din cauza nivelului scăzut al apei.

Seceta a afectat și hidrocentralele braziliene, principalele surse de electricitate pentru această țară.

FOTO Ciucă, imagini dezolante de la fosta mină de grafit de la Baia de Fier, pentru revitalizarea căreia România a cerut sute de milioane de euro Comisiei Europene CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă, imagini dezolante de la fosta mină de grafit de la Baia de Fier, pentru revitalizarea căreia România a cerut sute de milioane de euro Comisiei Europene

Vremea extrem de secetoasă afectează o mare parte a Americii de Sud, Râul Paraguay având de asemenea un nivel foarte scăzut. Acest râu izvorăște din Brazilia și curge prin Paraguay și Argentina până în Atlantic.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
seceta