Guvernul majorează, prin ordonanță de urgență, de la 100.000 la 150.000 euro, suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar în Programul ELECTRIC UP. De asemenea, puterea maximă a sistemelor fotovoltaice instalate cu subvenții ELECTRIC UP ar urma să crească de la 100 la 150 kW. Cea minimă va fi menținută la 27 kW.
În plus, data limită de implementare a Programului, care în prezent este 2027, va fi prelungită cu 5 ani, până în 2032, după cum a anunțat anterior Profit.ro.
Prin Programul ELECTRIC UP, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și firmele din domeniul HoReCa pot accesa finanțări de stat nerambursabile pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice și de stații de reîncărcare a mașinilor electrice și hibrid.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Având în vedere decalarea cu 3 (trei) ani a termenului de implementare a ciclului 1, se propune modificarea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea ciclului 2 și ciclului 3″, se menționează în ordonanță.
Astfel, dacă pentru primul ciclu de finanțare, necesarul de bani de la bugetul de stat a fost stabilit 626 milioane lei, pentru ciclul 2 va fi nevoie de 450 milioane lei.
″În urma finalizării etapei de implementare a proiectelor finanțate prin programul ELECTRIC UP, în primul ciclu al programului, se trage concluzia că programul este unul de interes național, cu un impact semnificativ în mediul antreprenorial, dovedit și prin numărul mare de solicitanți înscriși în primul ciclu de finanțare. Din totalul de 2.536 solicitanți au fost declarați eligibili un număr de 1.839. Din totalul de 1.839 contracte de finanțare, au fost implementate/decontate 1.525 de proiecte, cu o valoare totală de 479,804 milioane lei″, precizează sursa citată.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Capitalul minim pentru furnizorii și traderii de gaze va fi majorat de 10 ori. Cine denunță unilateral contracte cu clienți finali își va pierde licența și nu va mai primi alta. Vor fi impuse extrase din REVISALScopul programului este instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu al beneficiarilor și, opțional, livrării surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și stimularea utilizării autovehiculelor electrice şi electrice hibrid plug-in, creșterea numărului de autovehicule electrice și electrice hibrid-plug înmatriculate și dezvoltarea turismului.