Sancțiunile pentru unele abateri de la obligațiile privind utilizarea sistemului electronic de declarare e-Transport vor fi suspendate până la 31 decembrie 2025, după ce reprezentanții mediului de afaceri au solicitat mai mult timp pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele e-Transport, precum și pentru a adapta sistemele informatice și metodologiile de lucru la cerințele care privesc transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport.
Aceste sancțiuni au mai fost amânate, prin decizie adoptată spre finalul anului trecut. Suspendarea respectivă a expirat la 31 martie anul acesta.
"Având în vedere aspectele semnalate de reprezentanții mediului de afaceri cu privire la timpul necesar pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele RO e-Transport, precum și necesitatea adaptării sistemelor informatice și a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerințele de conformare care privesc transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarării pe toată durata traseului de transport al bunurilor supuse monitorizării prin sistemul RO e-Transport, se propune suspendarea aplicării dispozițiilor art. 131 alin. (1) lit. d) și e), alin. (3) referitoare la alin. (1) lit. e) și alin. (4) din O.U.G. nr. 41/2022, pentru săvârșirea faptelor prevăzute la art. 131 alin. (1) lit. d), respectiv nerespectarea prevederilor art.83, și la art. 131 lit. e), până la data de 31 decembrie 2025", arată Ministerul Finanțelor.

Reprezentanții mediului de afaceri din domeniul transportului internațional de bunuri care desfășoară activități cu pondere semnificativă în economia națională, au solicitat amânarea termenului de la care se pot sancționa faptele reglementate la art. 131 din OUG nr. 41/2022, întrucât este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru adaptarea sistemelor informatice și atragerea unor resurse umane suplimentare, arată Finanțele.
Sancțiunile suspendate sunt cele pentru netransmiterea coordonatelor GPS în e-Transport și nerespectarea obligației de a pune codul UIT la dispoziția conducătorului auto.
Firmele au obligații privind declararea în e-Transport a transporturilor de mărfuri, iar datele sunt folosite de către ANAF, Vama și Poliție pentru a verifica trasabilitatea mărfurilor transportate.