ANUNȚ Regim special de TVA pentru firmele mici

ANUNȚ Regim special de TVA pentru firmele mici
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2024

Un regim special de TVA pentru firmele mici se va aplica de la 1 ianuarie 2025, informează ANAF. Acesta permite celor dintr-un stat membru să aplice regimul special pentru Intreprinderi Mici (IM) nu numai în statul membru de stabilire, ci și în orice alt stat membru care aplică un regim de scutire pentru IM, în anumite condiții.

Conform Directivei 2020/285, începând cu ianuarie 2025 statele membre pot aplica un plafon național de scutire de TVA pentru întreprinderile mici ce vor fi supuse TVA-ului de maximum 85.000 euro, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Ajutor de stat de jumătate de miliard de euro din bani UE pentru construirea de fabrici românești de ″biocombustibili avansați″ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ajutor de stat de jumătate de miliard de euro din bani UE pentru construirea de fabrici românești de ″biocombustibili avansați″
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Posibilitatea de a stabili un plafon național de scutire este opțională, această decizie aparținând fiecărui stat membru în funcție de condițiile sale politice și economice.

De asemenea, începând cu ianuarie 2025, se instituie un plafon de scutire de TVA la nivel unional de 100.000 euro pentru întreprinderile mici care doresc să aplice regimul special de scutire de TVA în alte state membre decât cel de stabilire.

Instituția menționează că Schema specială de TVA pentru întreprinderile mici (SME-SS) a fost instituită în scopul reducerii sarcinii administrative a IM și pentru a contribui la crearea unui mediu fiscal care să faciliteze creșterea întreprinderilor și dezvoltarea comerțului transfrontalier.

DOCUMENT Guvernul a aprobat normele pe care toate firmele din domeniul agroalimentar trebuie să le respecte la încheierea contractelor de prevenire a risipei alimentare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a aprobat normele pe care toate firmele din domeniul agroalimentar trebuie să le respecte la încheierea contractelor de prevenire a risipei alimentare

“Astfel, începând cu 01.01.2025, întreprinderile mici stabilite într-un stat membru, care efectuează livrări de bunuri și/sau prestări servicii în alte țări UE în care nu sunt stabilite, vor avea oportunitatea de a beneficia de scutire de la colectarea și plata TVA, în statele membre respective, în aceleași condiții precum întreprinderile mici locale”, mai spune ANAF.

Întreprinderile mici eligibile vor beneficia de scutire de la plata TVA începând cu, cel târziu, cea de-a 35-a zi lucrătoare de la depunerea unei notificări prealabile sau a actualizării acesteia, cu excepția cazurilor specifice în care, pentru a preveni evaziunea fiscală sau evitarea obligațiilor fiscale, statele membre care acordă scutirea solicită un termen suplimentar pentru a efectua verificările necesare.

Întreprinderile din afara UE nestabilite în UE nu vor beneficia de regimul special de TVA pentru IM.

Care sunt condițiile de eligibilitate pentru aplicarea regimului special de scutire la nivel unional

DECIZIE Reguli noi de racordare pentru producătorii de energie: Vor licita pentru acces la rețele CITEȘTE ȘI DECIZIE Reguli noi de racordare pentru producătorii de energie: Vor licita pentru acces la rețele

    Se aplică scutirea, la cerere, întreprinderilor mici stabilite în alte state membre și a căror cifră de afaceri anuală la nivel de UE aferentă valorii livrărilor de bunuri și prestării serviciilor efectuate nu depășește în anul curent, și nici în anul precedent, plafonul anual la nivel de Uniune de 100.000 EUR.
    Suplimentar față de prima condiție, valoarea livrărilor efectuate, de către întreprinderi mici, într-un anumit stat membru nu trebuie să depășească plafonul acelui stat (valoarea livrării de bunuri și prestării serviciilor poate fi de maxim 85.000 EUR în funcție de legislația națională a fiecărui stat membru).
    Întreprinderea mică, indiferent dacă este stabilită sau nu în statul membru care acordă scutirea, nu poate beneficia de această scutire pe o perioadă de un an calendaristic dacă plafonul stabilit a fost depășit în anul calendaristic precedent. Statul membru care acordă scutirea poate prelungi această perioadă la doi ani calendaristici.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
firme