Aglomerație la racordarea de noi centrale de producție de energie: Investitorii vor licita pentru acces la rețele și vor depune garanții înainte de emiterea ATR-urilor, nu după

Aglomerație la racordarea de noi centrale de producție de energie: Investitorii vor licita pentru acces la rețele și vor depune garanții înainte de emiterea ATR-urilor, nu după
scris 1 feb 2024

Numărul foarte mare de proiecte noi de construire de unități de producție de energie electrică, în special regenerabilă, în care sunt incluse și cele ale prosumatorilor, cu putere instalată însumată ce copleșește capacitatea de integrare a rețelelor de transport și distribuție, ce au nevoie de investiții masive pentru creșterea acesteia, a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să regândească modalitatea de alocare a capacității disponibile de racordare.

Astfel, instituția pregătește o normă ce are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere noi, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 1 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO TeraPlast începe 2024 în forță, cu o achiziție de anvergură - cumpără un grup din Austria CITEȘTE ȘI FOTO TeraPlast începe 2024 în forță, cu o achiziție de anvergură - cumpără un grup din Austria

Problema există și în alte țări care își propun decarbonarea accelerată a sistemelor lor energetice, nu doar în România.

Metodologia are în vedere înlocuirea conceptului actual, prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare, cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație. Prin intermediul mecanismului de alocare prin licitație a capacității rețelei electrice propus, sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanților pentru alocare de capacitate, se utilizează de operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice″, se arată într-un document al ANRE.

FOTO Acțiunile Gabriel Resources explodează la bursa din Toronto, după ce a fost anunțat că România poate pierde procesul CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile Gabriel Resources explodează la bursa din Toronto, după ce a fost anunțat că România poate pierde procesul

Operatorul de transport și de sistem (OTS) Transelectrica va dezvolta și administra o platformă pentru licitații și va organiza activitatea de alocare a capacității rețelei electrice.

Legea Energiei permite acest lucru încă din 2021, când în actul normativ a fost introdusă prevederea potrivit căreia ″În cazul în care operatorii de rețea nu dispun de capacități suficiente pentru racordarea tuturor capacităților de producere a energie electrice pentru care a fost solicitată racordarea, aceștia pot aplica metode bazate pe piață de alocare a capacității existente a rețelelor, conform reglementărilor aprobate de ANRE″.

ULTIMA ORĂ FMI vede deficitul la peste 6% din PIB în următorii ani în România, ca urmare a majorării pensiilor, și recomandă creșterea taxelor, impozitelor și accizelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FMI vede deficitul la peste 6% din PIB în următorii ani în România, ca urmare a majorării pensiilor, și recomandă creșterea taxelor, impozitelor și accizelor

Licitațiile se vor organiza în fiecare an, pentru o perioadă ce cuprinde 10 ani începând cu anul al doilea de după anul licitației. Prețul de pornire al licitațiilor se va stabili cu luarea în considerare a valorii lucrărilor suplimentare de dezvoltare (după excluderea valorii eficiente pe care o suportă operatorii de rețea), raportată la capacitatea totală solicitată.

Solicitanții ale căror oferte vor fi declarate câștigătoare vor încheia contracte de alocare de capacitate. Aceștia vor avea obligația a achita, în cel mult 4 luni de la data încheierii contractului, sumele rezultate în urma licitației, stabilite prin înmulțirea capacității alocate cu prețul de închidere al licitației. Sumele respective se pot achita în tranșe, prima tranșă fiind de minim 20% din valoarea totală, plata primei tranșe realizându-se în cel mult 30 de zile de la data încheierii contractului.

Franța: Guvernul anunță o nouă serie de măsuri pentru a calma furia fermierilor CITEȘTE ȘI Franța: Guvernul anunță o nouă serie de măsuri pentru a calma furia fermierilor

Administratorul platformei, respectiv OTS, va colecta de la solicitanți, conform contractelor de alocare încheiate, sumele aferente rezultatelor licitațiilor, pe care le va transfera operatorilor de rețea responsabili cu realizarea lucrărilor suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice necesare.

Operatorii de rețea vor avea obligația de a efectua lucrările suplimentare de dezvoltare necesare racordării solicitanților, pentru realizarea cărora sunt colectate sumele rezultate în urma licitațiilor. În cazul în care operatorii de rețea nu pun în funcțiune, la termenele stabilite conform licitațiilor, instalațiile rezultate în urma lucrărilor suplimentare de dezvoltare, aceștia vor fi obligați să plătească solicitanților penalități în cuantum de 0,01% din valoarea respectivelor lucrări, pentru fiecare zi de întârziere, cu condiția ca locul de producere/de consum și de producere să fi îndeplinit condițiile de punere sub tensiune finală la data prevăzută în contract.

Finanțele iau din piață bani la dobânzi de sub 6%, pentru prima oară în ultima jumătate de an CITEȘTE ȘI Finanțele iau din piață bani la dobânzi de sub 6%, pentru prima oară în ultima jumătate de an

Totodată, și solicitanții vor fi obligați să plătească operatorilor de rețea penalități în cuantum de 0,01% din valoarea lucrărilor prevăzute în contract pentru fiecare zi de întârziere față de termenul de punere sub tensiune finală a instalațiilor de utilizare, cu condiția ca lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice să fi fost finalizate la termenul din contract.

Pentru a frâna specula cu terenuri cu ATR-uri, ANRE are în vedere să îi oblige pe operatorii de rețea să solicite, la emiterea avizelor tehnice de racordare pentru locuri de producere/locuri de consum și de producere cu puteri aprobate pentru consum și/sau evacuare mai mari de 1 MW, constituirea de către solicitanți de garanții financiare în favoarea operatorilor de rețea, indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare.

În prezent, doar solicitanții care urmează să racordeze locuri de consum și/sau de producere cu puteri aprobate pentru consum și/sau evacuare mai mari de 1 MW, pentru care soluția de racordare prevede lucrări de întărire, constituie garanții financiare.

CITEȘTE ȘI Shell - cădere puternică de profit. Estimările erau însă chiar mai pesimiste

ANRE mai vrea să stabilească un procent fix de 5% din tariful de racordare pentru cuantumul garanției financiare constituite de solicitanți. În prezent, procentul este de maximum 20% din tariful de racordare și se stabilește de operatorii de rețea în funcție de necesarul de lucrări de întărire prevăzute în soluția de racordare descrisă în avizul tehnic de racordare

Foarte important, solicitanții vor fi obligați să constituie garanțiile financiare înainte de data emiterii ATR. În prezent, garanțiile trebuie depuse până la încheierea contractului de racordare.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiecte producție energie atr
racordare parcuri eoliene fotovoltaice
tarif de racordare
garanție atr proiect producție energie
investiții energie regenerabilă