Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România

Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România
scris 1 feb 2024

Cei trei operatori de distribuție a energiei electrice din România preluați de grecii de la Public Power Corporation (PPC) de la grupul italian Enel cumpără sute de mii contoare inteligente pentru măsurarea consumului și producției consumatorilor și prosumatorilor din portofoliu, relevă date analizate de Profit.ro.

Rețele Energetice Muntenia, Rețele Energetice Banat și Rețele Energetice Dobrogea au demarat o procedură de achiziție în acest sens, cu termen-limită de depunere a ofertelor 14 martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Inspectorii ANAF-Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei la o companie ride-sharing CITEȘTE ȘI Inspectorii ANAF-Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei la o companie ride-sharing

″În cadrul Rețele Electrice este în derulare proiectul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național, proiect aprobat prin decizia ANRE 778/ 2019 cu modificările ulterioare și în conformitate cu Ord. 177/2018 ANRE privind „Condițiile cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național”. Pentru a respecta calendarul de implementare al proiectului, este necesară achiziționarea de sisteme de măsurare noi, care să respecte toate cerințele din cadrul acestui caiet de sarcini și care să se interconecteze cu sistemul actual, implementat încă din anul 2015″, se menționează în documentația de atribuire.

Potrivit sursei citate, produsele achiziționate vor fi folosite atât la locurile de consum noi (consumatori și prosumatori) racordate la cele 3 rețele, cât și pentru înlocuirea echipamentelor de măsurare care se defectează sau trebuie înlocuite periodic, conform obligațiilor legale.

RCS&RDS se angajează să mențină stabilitatea grilei de programe, după o investigație a Concurenței CITEȘTE ȘI RCS&RDS se angajează să mențină stabilitatea grilei de programe, după o investigație a Concurenței

Cantitatea maximă vizată de cele 3 companii este de circa 303.000 de contoare, din care peste 254.000 monofazate și în jur de 46.000 trifazate direct. În plus, distribuitorii vor și până la aproximativ 3.700 de concentratoare complet echipate.

La cantitate maximă, valoarea totală achiziției este estimată la 24,25 milioane euro plus TVA. Fiecare dintre cei operatori de distribuție vrea să încheie câte un acord-cadru, cu durata de 12 luni.

Novo Nordisk atinge valoarea de piață de 500 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Novo Nordisk atinge valoarea de piață de 500 de miliarde de dolari

″În situația în care contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, duce multe beneficii, cum ar fi: ▪ citirea automată a consumului de energie electrică și permiterea aplicării de tarife diferențiate; ▪ monitorizarea și controlul consumului de energie electrică; ▪ protejarea de supratensiuni și posibilitatea de realimentare a locului de consum cât mai rapidă, dacă deconectarea a fost cauzată de incidente din rețeaua de energie electrică; ▪ măsurarea energiei produse; ▪ posibilitatea de realizare de la distanță a schimbării furnizorului, respectiv efectuarea conectărilor, a deconectărilor, schimbarea tarifelor, închiderea sau transferul de contract″, scrie în caietul de sarcini.

La jumătatea anului trecut, la rețelele de distribuție operate de PPC în România erau racordați în total peste 25.000 de prosumatori, cu instalații de producție cu putere însumată de peste 326 MW, potrivit datelor agregate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

VIDEO Nou deepfake lansat, cu BNR și guvernatorul Mugur Isărescu CITEȘTE ȘI VIDEO Nou deepfake lansat, cu BNR și guvernatorul Mugur Isărescu

Și operatorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, are în derulare o licitație, demarată anul trecut, prin care vrea să achiziționeze peste 100.000 de contoare inteligente pentru a le instala la locurile de consum și producție ale prosumatorilor racordați la rețelele sale de distribuție.

În 2022 a fost consemnată o adevărată criză de contoare pe piața locală, pusă pe seama problemelor logistice generate de războiul din Ucraina, dar și de seceta din Taiwan și de tensiunile geopolitice Taiwan-China, după cum a relatat Profit.ro. Criza a obligat ANRE să schimbe legislația secundară, pentru a le permite consumatorilor și prosumatorilor de energie electrică să-și cumpere singuri contoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc enel
rețele electrice ppc
distribuție energie ppc
contoare inteligente
contoare prosumatori