Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei crypto falimentare FTX, a fost arestat în Bahamas la cererea SUA

Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei crypto falimentare FTX, a fost arestat în Bahamas la cererea SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2022

 

Sam Bankman-Fried, fondatorul și fostul director general al platformei de tranzacționare FTX, al cărei faliment a zguduit piața crypto, a fost arestat în Bahamas, la cererea autorităților americane, cu 24 de ore înainte ca tânărul să fie audiat de o comisie a Congresului SUA, relatează „The Guardian”.

Urmărește-ne și pe Google News

Anunțul a fost făcut luni de procurorul general al țării, care a precizat că Bahamas a primit o notificare oficială din partea SUA cu privire la o serie de acuzații penale formulate împotriva omului de afaceri, iar acesta urmează să fie extrădat în Statele Unite, scrie News.ro.

Reguli noi pentru vizitele în spitale CITEȘTE ȘI Reguli noi pentru vizitele în spitale

Arestarea are loc cu doar 24 de ore înainte ca fondatorul bursei de criptomonede, acum falimentară, să depună mărturie prin videoconferință în fața Comisiei pentru finanțe a Camerei Reprezentanților din SUA, care investighează prăbușirea spectaculoasă a companiei

Luna trecută, FTX a cerut să intre sub protecția legii falimentului din SUA, iar Sam Bankman-Fried, care din miliardar a ajuns falit, a demisionat din funcția de director executiv. Răsunătorul scandal a generat un val de presiuni publice pentru o mai mare reglementare a industriei criptomonedelor.

Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX, una dintre cele mai mari din lume, dar acum aflată în dificultate, s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienții s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunțat la un acord propus de salvare.

În ultimele săptămâni, autoritățile americane au solicitat informații de la investitorii și potențialii investitori ai FTX, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoștință despre aceste solicitări. Procurorii și autoritățile de reglementare nu îl acuzaseră însă pe Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, de nicio infracțiune.

Audierea de marți prevăzută în Congres era prima apariție a lui Sam Bankman-Fried în fața legislatorilor americani.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al procuraturii americane din Manhattan a confirmat că Sam Bankman-Fried a fost arestat în Bahamas, dar a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc. "În această seară, autoritățile din Bahamas l-au arestat pe Samuel Bankman-Fried la cererea Guvernului SUA, în baza unui rechizitoriu sigilat, depus de Procuratura Statelor Unite din Districtul de Sud al New York", a declarat procurorul federal Damian Williams, într-un comunicat. "Ne așteptăm ca actul de acuzare să fie desigilat în cursul dimineții și vom avea mai multe de spus la acel moment", a adăugat el.

Criza de lichidități de la FTX a venit după ce Sam Bankman-Fried a mutat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților FTX către compania sa Alameda, a relatat Reuters, citând două persoane familiarizate cu această chestiune. Cel puțin 1 miliard de dolari din fondurile clienților au dispărut, au spus persoanele respective. Bankman-Fried a declarat pentru Reuters că firma nu a "transferat în secret", ci mai degrabă a interpretat greșit "etichetarea internă confuză". Întrebat despre fondurile dispărute, el a răspuns: "???"

Germania vrea să crească vârsta de pensionare CITEȘTE ȘI Germania vrea să crească vârsta de pensionare

Sam Bankman-Fried, rudele sale și câțiva membri ai conducerii companiei au achiziționat proprietăți imobiliare în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari în Bahamas în ultimii doi ani, a scris Reuters luna trecută.

Într-o serie de interviuri și apariții publice, Bankman-Fried și-a recunoscut eșecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanțeze de acuzațiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună știință fondurile clienților de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă de tranzacționare, Alameda Research. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.

Sam Bankman-Fried a demisionat din funcția de director executiv al FTX în aceeași zi în care a fost depusă cererea de faliment.

Biroul procurorului american din Manhattan, condus de Damian Williams, un procuror cu experiență în investigarea fraudelor cu valori mobiliare, a început la jumătatea lunii noiembrie să ancheteze modul în care FTX a gestionat fondurile clienților.

De asemenea, Comisia SUA pentru Burse și Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission) și Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures (Commodity Futures Trading Commission) fac propriile anchete.

Investitorii americani ai platformei FTX l-au dat în judecată pe Bankman-Fried, susținând că el și o serie de celebrități care au promovat platforma s-au angajat în practici înșelătoare, provocându-le daune de 11 miliarde de dolari. Cazul a fost asemănat cu cel al start-upului Theranos, în care fondatoarea companiei, Elizabeth Holmes, și asociatul ei au fost condamnați recent la 11 ani și respectiv 13 ani de închisoare.

Dispariția FTX a marcat o nouă lovitură primită în acest an de industria criptomonedelor, în condițiile în care piața se prăbușise în general, pe fondul unei serii de eșecuri care au doborât și alți jucători-cheie, între care Voyager Digital și Celsius Network.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sam bankman-fried
crypto
ftx