Gigantul elvețian din industria chimică Clariant a revizuit în scădere valoarea fabricii de bioetanol inaugurată recent în România, pe fondul performanțelor sub așteptări, estimând o pierdere cu deprecierea activelor de aproximativ 225 milioane de franci elvețieni (228,2 milioane euro) pentru exercițiul financiar în curs.
Clariant a finalizat o evaluare financiară a fabricii, ca parte a testului anual de depreciere realizat în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS).
În urma analizei, Clariant a concluzionat că o depreciere a valorii actuale a activelor fabricii din Podari de aproximativ 225 de milioane CHF este adecvată, pe baza întârzierii creșterii accelerate și a performanței financiare actuale.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Pariu pe educație. După consolidarea operațiunilor pe piața locală, focusul se mută pe piețele internaționaleDeprecierea va fi înregistrată în bilanț în această lună și se va reflecta în rezultatele financiare pentru întreg anul 2022.
Acțiunile Clariant au consemnat un declin de 2,7% pe bursa elvețiană în a doua parte a sesiunii de luni, până la prețul de 14,56 franci/unitate.
Clariant a lansat producția la fabrica din România în vară, în urma unei investiții de peste 140 milioane de euro, din care 40 milioane de euro finanțare UE.
Fabrica, amplasată în Podari, lângă Craiova, folosește tehnologia proprietară Clariant sunliquid® pentru producția de etanol celulozic din reziduuri agricole, însă nu a atins încă “randamentele vizate și alți parametri operaționali la scară industrială”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz - Anunț în plin scandal cu Viena pe Schengen"Industrializarea noii noastre tehnologii rămâne o provocare și, prin urmare, are un impact asupra scenariilor financiare de bază, ceea ce a dat naștere la deprecierea anunțată astăzi. Cu toate acestea, ne vom continua eforturile pentru a obține viabilitatea comercială a tehnologiei", a declarat Conrad Keijzer, directorul general al Clariant.
Fabrica de la Podari este prima care utilizează tehnologia sunliquid® la scară comercială. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie, pentru a produce 50.000 de tone de etanol anual.
"Deși suntem dezamăgiți de această depreciere, suntem totuși mulțumiți de performanța financiară solidă a grupului în primele trei trimestre ale anului 2022. În consecință, ne confirmăm obiectivele financiare pentru 2025 și continuăm să ne concentrăm pe executarea strategiei noastre de vârf în materie de sustenabilitate orientată spre scop", a precizat Keijzer.
Înființată în 1995, Clariant se numără printre principalii jucători din industria chimică, cu vânzări de aproximativ 4,5 miliarde de euro în 2021 și 13.400 de angajați în 53 de țări.