România se află abia pe locul 25 în Uniunea Europeană în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, de circa 47% din totalul populației de vârsta respectivă, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate luni de biroul european de statistică Eurostat, care arată că media la nivelul UE este de 59%.
Pe primele trei locuri la nivel european se află în ordine Suedia, Germania și Danemarca, cu o rată de angajare de peste 70%, în timp ce șapte state au un nivel de sub 50% al acestei rate, respectiv Malta, Polonia, Slovenia, România, Croația, Grecia și Luxembourg, scrie News.ro.
Ratele de angajare ale bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani din Uniunea Europenă au fost în 2018 de 65% și de 52%, mai mari decât ratele medii consemnate la nivelul tuturor adulților, respectiv de 60% și de 48%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai important aspect este creșterea rapidă a ratelor de angajare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani în perioada 2003-2018 (cu un impact mic sau nesemnificativ din partea crizelor financiare și economice,). Acest lucru este notabil în legătură cu proporția în creștere a femeilor care muncesc.
În perioada 2003-2018, ratele de angajare pentru această grupă de vârstă a crescut în toate statele membre cu excepția Greciei. În Slovenia și Bulgaria, rata de angajare pentru aceste persoane s-a dublat, iar ritmul a fost chiar mai rapid în Slovacia (de 2,2 ori mai ridicată).
Una dintre modalitățile de creștere a securității financiare la vârstă înaintată este de a munci mai mult. Persoanele vârstnice care își amână pensionarea câștigă mai mulți bani, acumulează drepturi suplimentare la pensie și a putea economisi mai mult saău să își direcționeze banii căre un plan privat de pensie.
Deși proporția este scăzută, o parte mai mare din populația din UE cu vârste cuprinse între 63 de ani și 74 de ani a continuat să lucreze. În 2018, peste un sfert (26%) dintre persoanele incluse în această categorie de vârstă erau angajate în Estonia, rate de peste 15% fiind consemnate în România, Lituania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia și Letonia.