România se află pe locul 25 în UE în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani

România se află pe locul 25 în UE în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani
scris 11 nov 2019

România se află abia pe locul 25 în Uniunea Europeană în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, de circa 47% din totalul populației de vârsta respectivă, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate luni de biroul european de statistică Eurostat, care arată că media la nivelul UE este de 59%.

Pe primele trei locuri la nivel european se află în ordine Suedia, Germania și Danemarca, cu o rată de angajare de peste 70%, în timp ce șapte state au un nivel de sub 50% al acestei rate, respectiv  Malta, Polonia, Slovenia, România, Croația, Grecia și Luxembourg, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ratele de angajare ale bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani din Uniunea Europenă au fost în 2018 de 65% și de 52%, mai mari decât ratele medii consemnate la nivelul tuturor adulților, respectiv de 60% și de 48%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE. ANRE decide unilateral liberalizarea pieței de energie în etape. Nuclearelectrica și Hidroelectrica, obligate să vândă peste 1,5 TWh la preț reglementat în primele 2 luni ale anului viitor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE. ANRE decide unilateral liberalizarea pieței de energie în etape. Nuclearelectrica și Hidroelectrica, obligate să vândă peste 1,5 TWh la preț reglementat în primele 2 luni ale anului viitor

Cel mai important aspect este creșterea rapidă a ratelor de angajare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani în perioada 2003-2018 (cu un impact mic sau nesemnificativ din partea crizelor financiare și economice,). Acest lucru este notabil în legătură cu proporția în creștere a femeilor care muncesc.

În perioada 2003-2018, ratele de angajare pentru această grupă de vârstă a crescut în toate statele membre cu excepția Greciei. În Slovenia și Bulgaria, rata de angajare pentru aceste persoane s-a dublat, iar ritmul a fost chiar mai rapid în Slovacia (de 2,2 ori mai ridicată).

Una dintre modalitățile de creștere a securității financiare la vârstă înaintată este de a munci mai mult. Persoanele vârstnice care își amână pensionarea câștigă mai mulți bani, acumulează drepturi suplimentare la pensie și a putea economisi mai mult saău să își direcționeze banii căre un plan privat de pensie.

Deși proporția este scăzută, o parte mai mare din populația din UE cu vârste cuprinse între 63 de ani și 74 de ani a continuat să lucreze. În 2018, peste un sfert (26%) dintre persoanele incluse în această categorie de vârstă erau angajate în Estonia, rate de peste 15% fiind consemnate în România, Lituania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia și Letonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
varsta