România s-a alăturat demersului comun de sesizare a Procurorului Curții Penale Internaționale în legătură cu atacul Rusiei din Ucraina, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe.
Este vorba despre demersul comun al 39 de state - toate țările membre ale UE, Marea Britanie, Canada, Columbia, Costa Rica, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Albania, Australia, Norvegia și Elveția - care au sesizat procurorul Curții Penale Internaționale cu privire la anchetarea infracțiunilor de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei, scrie Hotnews.ro.
Demersul urmărește accelerarea procedurilor judiciare ale instanței internaționale și începerea de îndată a anchetei procurorului.
"Acest demers reflectă determinarea comunității internaționale de a folosi inclusiv instrumentele dreptului internațional și ale justiției internaționale pentru a trage la răspundere acei oficiali sau alți reprezentanți ai Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, este un instrument prin care comunitatea internațională dovedește că este pregătită să sancționeze acțiunile iresponsabile ale oficialilor de la Kremlin care reprezintă o gravă amenințare la pacea și securitatea mondiale (...) Victimele agresiunii Rusiei în Ucraina merită dreptate, iar Curtea Penală Internațională este cea mai în măsură să acționeze în acest scop. Nicio infracțiune nu poate și nu trebuie să rămână nepedepsită!", spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
O primă echipă a plecat joi de la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga spre Ucraina pentru a începe să investigheze posibile crime de război, a declarat într-un interviu pentru Reuters procurorul principal al acesteia.