Ricardo Guerra de Araújo, ambasadorul Braziliei în România: O agendă de afaceri româno-braziliană

Ricardo Guerra de Araújo, ambasadorul Braziliei în România: O agendă de afaceri româno-braziliană
scris 3 iun 2024

Opinie de Ricardo Guerra de Araújo, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Braziliei în România

Adaptabilitate, agilitate, reziliență, acțiune și inovație. Acestea nu sunt doar tendințele secolului ce domină discursul public din ce în ce mai des. În peisajul economic de astăzi, din ce în ce mai competitiv, și într-o eră marcată de complexitatea dinamicii schimbărilor rapide, acestea reprezintă elementele esențiale pentru un model economic sustenabil și creștere robustă. Consider că atât Brazilia, cât și România, dețin aceste ingrediente.

Urmărește-ne și pe Google News

Brazilia, una dintre cele mai mari economii din lume, cât și România au demonstrat o reziliență și o creștere remarcabile, au înțeles importanța diversificării și au făcut progrese semnificative în consolidarea unui ecosistem cât mai integrat, dinamic și sustenabil. Ambele țări, fiecare cu bogăția, resursele, potențialul și viziunile sale, sunt bine poziționate pentru a-și spori competitivitatea. Nu este doar o viziune, ci și un imperativ strategic sprijinit prin maturitate și direcții clare.

Pornind de la perspectivele și rezultatele pozitive ale primului Forum de Afaceri Brazilia-România, un moment de succes organizat de Ambasada Braziliei în România, Camera de Comerț și Industrie București (CCIB) și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, săptămâna trecută, sunt convins că avem un cadru strategic bine definit și consolidat pentru a dezvolta o foaie de parcurs cât mai amplă și cuprinzătoare, necesară pentru a atinge realul potențial al cooperării noastre economice, o dimensiune cheie de altfel. Acest forum a marcat prima etapă în identificarea  oportunităților și valorificarea compatibilității noastre, care se extinde dincolo de aspectele economice.

Pe măsură ce avansăm, recunoaștem importanța dezvoltării reciproce și observăm că posibilitățile de extindere sunt numeroase și diverse, iar asta se datorează angajamentului reciproc. Lucrând împreună, putem transpune aceste oportunități în rezultate concrete, care vor contribui cu siguranță la construirea unor economii orientate spre viitor.

Printre mesajele cheie transmise în cadrul forumului de reprezentanții români și de cei brazilieni, a fost ideea că, în mod natural, România este o poartă de acces către UE pentru companiile braziliene. Ca ambasador al Braziliei în România, încurajez și susțin o astfel de abordare. Prin încurajarea și stimularea unui mediu comercial și investițional dinamic și receptiv, putem asigura prosperitatea reciprocă prin deblocarea și valorificarea de noi oportunități. Consider că instituționalizarea unor astfel de inițiative și eforturi este în egală măsură necesară, iar în acest sens, misiunile economice în curs reprezintă un prim pas esențial.

În prezent, Brazilia este principalul partener comercial al României în America Latină, iar UE este al doilea cel mai mare partener comercial al Braziliei. Consider că astfel de relații dau dovadă de o bună integrare a economiei noastre dincolo de granițe, cu atât mai mult în contextul acordului de liber schimb UE-MERCOSUR de implementat pe viitor. Mai mult decât de atât, putem găsi unul în celălalt un partener de încredere și un teren fertil pentru o creștere economică stabilă și inovatoare, susținută de investiții cu potențial de extindere, prezența companiilor braziliene în UE fiind deja remarcabilă și în plină creștere.

Observăm astfel contribuția companiilor ce nu poate fi trecută cu vederea. Pentru a dezvolta o agendă cât mai cuprinzătoare și de o aplicabilitate integrată, consider necesară implicarea tuturor segmentelor, cu atât mai mult o implicare activă a comunității de afaceri, inclusiv a IMM-urilor. În acest sens, este de datoria noastră să le încurajăm și să le oferim sprijinul necesar. Acesta a fost și rolul Forumului, de a crea o platformă ce facilitează explorarea oportunităților și schimbul de perspective, pentru a spori în continuare relațiile bilaterale și potențialul de cooperare.

România și Brazilia sunt, tradițional și în mod natural, parteneri potriviți ce împărtășesc viziuni, ambiții și potențial economic remarcabil de complementare. O complementaritate definită în primul rând de înțelegerea reciprocă, dincolo de sectoarele de interes comun și cu potențial de creștere. Fie că vorbim de agricultură, energie, logistică sau turism, ambele dispun de expertiza necesară pentru o abordare colaborativă.

În ceea ce privește sectorul agricol de pildă, ambele țări se poziționează printre liderii regionali și dispun de expertiza necesară pentru a se adapta noilor realități și pentru a sprijini stabilitatea lanțurilor de aprovizionare și securitatea alimentară, având în vedere dinamica ce a suferit numeroase schimbări în ultimii ani. Pentru economiile emergente, această redefinire și repoziționare activă este elemente necesare. În ciuda schimbărilor de paradigmă cu care se confruntă și cele două țări, putem observa  o trecere la o valoare adăugată, la scară economică. Nu putem trece cu vederea nici potențialul și nici ambițiile în materie de agribusiness și agricultură sustenabilă, unde România poate contribui în egală măsură cu expertiza sa în domeniul IT&C și inovație, încurajând astfel adoptarea tehnologiilor și stimulând productivitatea.

Promovarea turismului și a industriei creative reprezintă în egală măsură o bună oportunitate de a spori cooperarea culturală și consolidarea relațiilor interumane, dincolo de atractivitatea destinațiilor prin bogăția culturii și a naturii. Logistica importurilor și exporturilor reprezintă un alt pilon cheie pentru creșterea comerțului și a serviciilor între cele două țări și regiuni. Este fundamental ca părțile interesate braziliene să cunoască mai bine avantajele portului Constanța. Brazilia a trecut de-a lungul timpului printr-o dezvoltare notabilă, inclusiv ca expertiză în domenii precum cele ale serviciilor medicale și stomatologice. În acest sens, consider că există un mare potențial de asociere a diferitelor activități cu scop comun, legând turismul cu industria creativă și serviciile medicale din Brazilia și România.

Acestea sunt doar câteva dintre posibilitățile pe care le putem explora în următorii ani. De aceea este important ca în această perioadă de cunoaștere, să se mențină o strânsă legătură între agențiile guvernamentale precum ARICE și Apex, iar acestea să contribuie ulterior cu noi studii în domeniul comerțului, finanțelor, inovației, turismului, serviciilor și investițiilor. De asemenea, sper ca oficialii guvernamentali să organizeze o reuniune la nivel înalt pentru organizarea primei Comisii economice și tehnologice România-Brazilia, în vederea creării unor mecanisme de facilitare a comerțului și de dezvoltare a unui mediu de afaceri mai bun.

Așa cum am mai spus, este loc de mai mult. Optimismul este resimțit, deschiderea există, potențialul de asemenea și așteaptă să fie sporit și valorificat. Invit pe această cale, toate părțile interesate să facă afaceri cu Brazilia și să conteze pe ambasadă, prin intermediul Departamentului de promovare a comerțului. Haideți să lucrăm împreună pentru un viitor sustenabil!

viewscnt
Afla mai multe despre
brazilia
romania
turism