Razie de proporții la cel mai mare concern imobiliar din Germania

Razie de proporții la cel mai mare concern imobiliar din Germania
scris 8 mar 2023

Anchetatorii au făcut percheziții la sediul celui mai mare concern imobiliar din Germania, Vonovia. Potrivit informațiilor televiziunii WDR și Süddeutsche Zeitung, procuratura caută dovezi privind un posibil caz de corupție.

Procuratura din Bochum a confirmat ampla percheziție „în domeniul dreptului penal comercial”, însă nu a dorit să comenteze conținutul în acest moment, din cauza investigațiilor în curs, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams din SUA CITEȘTE ȘI VIDEO România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams din SUA

Mită pentru contracte

Presa germană relatează despre faptul că o serie de angajați ai Vonovia sunt suspectați că s-au lăsat mituiți în atribuirea de contracte către firme de construcții și comerț. Vonovia deține 549.000 de apartamente doar în Germania. Grupul trebuie să plaseze comenzi ample la firme furnizoare, pentru a întreține clădirile.

Vonovia a declarat pentru WDR și SZ că anchetatorii au cerut verificarea de documente, deoarece există bănuiala că atribuirea comenzilor către subcontractanți ar fi cu probleme.

„Parchetul ridică aparent acuzații de corupție împotriva angajaților individuali și a subcontractanților la nivel operațional în zona tehnică. În calitate de parte vătămată, Vonovia cooperează pe deplin cu autoritățile și le oferă acces la documentele necesare. Suntem interesați de o clarificare rapidă și cuprinzătoare a acuzațiilor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Chirii mari, investiții înghețate

Razia l-a prins pe cel mai mare concern imobiliar al Europei într-un moment tulbure. Grupul nu este controversat doar din cauza puterii sale pe piață. Inițiativele chiriașilor acuză compania că impune chirii prea mari, iar unii cer exproprierea companiei.

Compania a fost criticată și când conducerea a anunțat recent că, în ciuda deficitului de locuințe din Germania, nu va mai demara noi proiecte de construcții în anul curent. Vonovia vrea să-și reducă cheltuielile de construcție și renovare și să finalizeze doar proiectele care au fost deja demarate. Motivul: inflația și dobânzile mai mari au făcut imobilele atât de scumpe încât Vonovia a fost nevoită să majoreze chiria de bază pentru noile apartamente „până la 20 de euro” pe metru pătrat pentru a-și recupera costurile, a spus președintele CA, Daniel Riedl. Dar acest lucru este „complet nerealist” în multe zone ale Germaniei, iar de aici ar veni înghețarea noilor investiții în construcție.

Corupția în achizițiile făcute de firmele de construcții nu e un fenomen nou. În urmă cu câțiva ani, a existat deja un scandal de corupție la una dintre firmele predecesoare ale Vonoviei, ceea ce amintește de investigația actuală. Mai exact, era vorba despre Veba Immobilien, care ulterior a intrat în Grupul Vonovia după o serie de preluări și redenumiri.

Scurt istoric

Vonovia SE este un concern imobiliar german cu sediul în Bochum. Compania deține peste 565.000 de apartamente în Germania, Austria și Suedia. Istoria sa pornește de la Deutsche Annington, care a aplicat cu succes în 2001, pentru achiziționarea apartamentelor feroviare.

Preluând concurenți precum Viterra, Gagfah și cel mai recent Deutsche Wohnen, Vonovia a devenit lider de piață. Acțiunile companiei sunt listate la bursă din 2013 și fac parte din DAX, din 2015. În septembrie 2020, Vonovia a fost inclusă în EURO STOXX 50.

Concernul a fost criticat în repetate rânduri pentru facturarea costurilor suplimentare legate de întreținerea și modernizarea imobilelor pe care le deține sau le administrează. În plină criză și galopantă inflație, Vonovia își mărea din nou profiturile: în prima jumătate a anului 2022, profitul operațional a crescut cu 36% față de anul anterior, atingând 1,06 miliarde de euro.

Creșterile de profit s-ar datora, în primul rând, preluării din 2021, a companiei Deutsche Wohnen, beneficiind și de noile clădiri ale acesteia. Iar vânzările au crescut, în primele șase luni, cu aproape 35%, până la 3,1 miliarde de euro.

Compania a majorat chiriile, până la sfârșitul lunii iunie, la 7,44 euro pe metru pătrat, cu 3,1 procente mai mult decât în ​​anul precedent. În luna iunie 2022, președintele Consiliului de Administrație al Vonovia, Rolf Buch, a anunțat că inflația nu trece neobservată nici la chirii, care vor crește în continuare.

„Dacă inflația este permanent la patru procente, în viitor chiriile vor trebui să crească în mod corespunzător, în fiecare an”, a declarat Buch, pentru „Handelsblatt”, invocând faptul că „altfel, mulți proprietari ar avea probleme serioase”. „Nu putem pretinde că inflația ocolește chiriile. Asta nu va funcționa”.

Reacții civice și politice

Anunțul și justificarea lui au stârnit multe critici, pentru că șeful Vonovia propusese un dividend record pentru acționari.

Secretarul general al SPD, Kevin Kühnert, l-a criticat aspru. Declarația lui Buch că evoluția rapidă a prețurilor obligă grupul de locuințe să crească chiriile în conformitate cu inflația este „o prostie crasă”, a spus Kühnert, pentru Der Spiegel.

„Vonovia și alte concerne imobiliare cheltuiesc doar o parte gestionabilă, din veniturile din chirii, pentru servicii și bunuri care sunt realmente afectate masiv de creșterea actuală a prețurilor. O mare parte din chiriile Vonovia se îndreaptă spre dividendele generoase plătite acționarilor companiei”, a criticat Kühnert, spunând că un euro din venitul din chirii a generat un dividend de 37 de cenți, la Vonovia.

Președintele Asociației Chiriașilor din Berlin, Reiner Wild, întrevedea chiar o încălcare a legii. Cadrul legal „nu prevede creșteri ale chiriei în pas cu rata inflației”, a precizat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
razie
vonovia