VIDEO Franța în grevă: Protestele s-au extins

VIDEO Franța în grevă: Protestele s-au extins
scris 7 mar 2023

Camionagii și gunoierii francezi s-au alăturat și ei grevei și amplelor proteste ce au loc împotriva planului de reformare a sistemului de pensii propus de guvernul președintelui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Transportul feroviar a fost puternic perturbat în Franța, livrările de combustibil au fost oprite și profesorii au ieșit din sălile de clasă pentru a se alătura protestelor la nivel național împotriva planului lui Macron care ar majora până la 64 de ani vârsta de pensionare, cu doi mai mult decât în prezent, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Nu vreau să muncesc până când am 64 de ani (...) luptăm să nu ne pierdem drepturile”, a declarat pentru Reuters Mickael Lormeau, un șofer de camion în vârstă de 50 de ani care a ieșit să protesteze în orașul Saint-Nazaire din vestul țării.

Peste 300 de proteste erau programate pentru ziua de astăzi în întreaga Franță.

„Oamenii s-au săturat, sunt epuizați”, afirmă și Jessica Trocme, angajata unui supermarket Lidl din același oraș.

Reformarea sistemului de pensii este profund nepopulară în Franța

Manifestațiile au crescut în amploare în ultimele zile întrucât aceasta este o perioadă critică pentru ambele tabere, guvernul sperând că proiectul legislativ va fi adoptat de parlament până la sfârșitul lunii.

Pentru a încerca să pună presiune pe legiuitori, sindicatele care sunt adeptele unei linii dure în relația cu statul au anunțat că grevele vor fi continue și că vor avea loc inclusiv la rafinăriile de petrol și în sistemul feroviar.

„Vom continua până când proiectul de reformă este retras”, afirmă Frédéric Souillot, șeful sindicatului Force Ouvriere.

Sondajele de opinie arată că propunerile formulate de guvernul lui Macron sunt profund nepopulare, cea mai puternică opoziție fiind față de majorarea vârstei de pensionare.

„Reforma este nedreaptă”, afirmă Aurelie Herkous, care lucrează în finanțele publice în orășelul Pont Audemer din Normandia.

„Macron oferă cadouri fiscale companiilor, el trebuie să nu mai fie împotriva acelorași oameni de fiecare dată”, adaugă ea.

Sindicatele franceze vorbesc despre greve „peste tot”

Sindicatele franceze au acționat până acum cu o unitate care părea să fi dispărut în ultimii ani, dar zilele și săptămânile care vor urma le vor testa abilitatea de a menține un front unit.

Liderii sindicali afirmă că marți au ieșit mai mulți oameni în stradă decât în oricare altă zi de la declanșarea protestelor la jumătatea lunii ianuarie.

„Noul obiectiv este de a reînnoi grevele peste tot”, susține Benjamin Tange, un reprezentant al sindicatului CGT.

Japonia a descoperit 7.000 de insule pe care nu știa că le are CITEȘTE ȘI Japonia a descoperit 7.000 de insule pe care nu știa că le are

CFDT, cel mai mare sindicat din Franța, nu și-a luat însă deocamdată angajamentul față de greve continue, fiind de regulă mai deschis față de reforme.

Însă chiar și fără participarea acestuia sindicatele puternice din domeniul transporturilor și energiei pot produce perturbări puternice ale vieții sociale în Franța.

Executivul de la Paris insistă că majorarea vârstei de pensionare este necesară

Guvernul francez insistă că planul este esențial pentru a împiedica prăbușirea sistemului de pensii.

„Pot înțelege că nu sunt mulți oameni care vor să muncească încă doi ani, dar este necesar pentru a asigura viabilitatea sistemului”, a declarat premierul Elisabeth Borne la televiziunea France 5.

Deși partidul lui Macron a pierdut majoritatea absolută în parlament, el se poate baza cel puțin în parte pe sprijinul partidului conservator Les Republicains.

Însă chiar și așa, proiectul de lege ar putea avea un traseu turbulent prin legislativul de la Paris, existând posibilitatea ca Macron și guvernul său să fie obligați să recurgă la puteri constituționale speciale pentru a putea eluda votul din parlament - un lucru despre care liderii sindicali au spus că este inacceptabil.

„Forțarea legii prin parlament ar declanșa o criză”, a avertizat Philippe Martinez, liderul sindicatului CGT.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva
franta