Reprezentanții autorităților în adunările generale ale acționarilor (AGA) ale companiilor de stat ar urma să fie plătiți din nou pentru participarea la ședințe, conform unui proiect de lege depus de doi deputați PSD.
De ce este important: În 2016, după cum a anunțat Profit.ro la data respectivă, Guvernul Cioloș a decis să interzică operatorilor economici la care statul și unitățile administrativ-teritoriale dețin direct sau indirect o participație unică sau majoritară să acorde remunerații reprezentanților în adunările generale ale acționarilor.
Până la data respectivă se puteau acorda acestor membri AGA remunerații de până la 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali sau directorilor, pe ședință și pentru mai mult de o ședință într-o lună.
CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online”În AGA n-ai niciun fel de responsabilitate. Există în Ministerul Economiei un Departament de Privatizare și Administrare a Participațiilor, care pregătește un mandat semnat în intern, semnat de ministru, în care scrie: la punctul 1 de pe ordinea de zi votez da, la punctul 2 de pe ordinea de zi.. și eu bifez acolo frumos și eu semnez. Care este responsabilitatea?”, declara Costin Borc.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istoricăAcum, deputații PSD Eugen Neață și Nicolae Georgescu susțin că, de fapt, ordonanța Guvernului Cioloș ”a avut ca scop nu eliminarea acestor sume, ci limitarea remunerațiilor reprezentanților statului sau ai unităților administrativ-teritoriale în adunările generale ale acționarilor și stabilirea modalității de remunerare a membrilor Consiliului de Administrație”.
CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internaționalăTextul ordonanței stabilește:
(1) Se interzice operatorilor economici la care statul și unitățile administrativ-teritoriale dețin direct sau indirect o participație unică sau majoritară să acorde remunerații reprezentanților în adunările generale ale acționarilor.
(1^1) În exercitarea calității de acționar la societățile la care dețin direct sau indirect o participație unică sau majoritară, statul și unitățile administrativ-teritoriale acordă mandate cu titlu gratuit reprezentanților săi în adunările generale ale acționarilor acestor societăți.
CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de statDeputații PSD arată că, ”în contractul de mandat”, pe lângă responsabilitățile prevăzute de lege pentru membrii adunărilor generale ale acționarilor și criteriile de performanță specifice, se prevăd și obiective cuantificabile privind reducerea obligațiilor restante, reducerea pierderilor, creșterea profiturilor, a cifrei de afaceri, creșterea productivitatii muncii etc.
”Or, prin urmare, atât timp cât membrii adunărilor generale ale acționarilor au responsabilități și obligașii clar stabilite, consumă timp pentru pregătirea ședintelor, dar și pentru desfășurarea lor în condițiile legii, iar aceste activiăți sunt absolut obligatorii pentru funcționarea operatorilor economici, considerăm necesară și remunerarea acestora pentru munca făcută, pentru asigurarea unui tratament egal între toți actorii implicați în forurile de conducere ale unei societăți, precum și pentru optimizarea cheltuielilor societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin direct ori indirect, o participație majoritară”, susțin autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021Prin urmare ei propun ca operatorii economici să acorde membrilor adunărilor generale ale acționarilor (reprezentanți ai statului sau unităților administrativ-teritoriale) remunerații de 15% din indemnizația flxă lunară a directorilor-generali/directorilor, pe ședință și pentru mai mult de o ședință într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
CITEȘTE ȘI Moment istoric: România oprește exploatarea minieră a uraniuluiInițiativa vinde pe fondul intenției declarate a Guvernului Cîțu de restructura companiile de stat.
În timp ce ministerele i-au prezentat o situație cu pierderi și plăți restante de 6 miliarde lei la companiile din subordine, premierul Cîțu a arătat, într-un nou mesaj pe această temă, că arieratele tuturor companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități), pierderile companiilor de stat fiind mai mari decât investițiile bugetate în acest an.