Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit, în deschiderea unui seminar virtual realizat împreună cu Banca Europeană de Investiții, despre trecerea la o economie verde și despre cum se pregătesc banca centrală și sectorul financiar pentru această schimbare.
“Pandemia de coronavirus modelează economia globală, reamintind lumii nevoia stringentă de a se adapta la schimbările climatice. În acest sens, 2020 ar putea fi anul care marchează o schimbare către o creștere incluzivă și transformatoare, oferind un moment fără precedent pentru a plasa planurile de investiții cu prioritate în tranziția verde și digitalizarea în centrul redresării economice (...) Politica Green Deal și fondurile UE Next Generation oferă o oportunitate unică de realocare a resurselor și de transformare către economii mai ecologice și mai digitalizate. Ar trebui să profităm de această oportunitate”, spune Isărescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernatorul mai arată că autoritățile de supraveghere financiară și băncile centrale vor evalua riscurile climatice prin cântărirea expunerii din sectorul financiar și includerea unor considerații legate de climă în testele de stres, se vor asigura că băncile au strategii de afaceri adecvate pentru gestionare riscurilor legate de climă și vor avea acțiuni de evidențiere a riscurilor și oportunităților pentru economie și sectorul financiar care decurg din agenda schimbărilor climatice.
Banca Națională a României a făcut mai mulți pași pentru a identifica, dezvolta și utiliza unele dintre instrumentele specifice pentru analiza riscurilor climatice în cadrul politicii de stabilitate financiară, spune Isărescu, în 2019 a investit pentru prima oară în obligațiuni verzi și de anul trecut este membru al Rețelei băncilor centrale și a supraveghetorilor pentru ecologizarea sistemului financiar care are ca scop îmbunătățirea analizei și gestionării riscurilor legate de climă și de mediu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boalaÎn octombrie, Comitetului Național Român pentru Supravegherea Macroprudențială a înființat un grup de lucru care vizează dezvoltarea finanțării ecologice. Din grupul condus de BNR mai fac parte și Administrația Prezidențială, ministere de resort implicate în agenda schimbărilor climatice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Română a Băncilor, Bursa de Valori București, Asociația Municipalităților din România, consorții din sectorul privat, principalele instituții financiare active în România, arată guvernatorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică“Ne așteptăm ca rezultatele acestui grup de lucru să fie îmbrățișate pe scară largă la nivelul societății românești”, spune Isărescu, care mai arată și că majoritatea companiilor românești raportează deja investiții sau că intenționează să investească pentru a aborda impactul schimbărilor climatice și că unele întreprinderi au deja obiective interne în materie de carbon și energie.