Producția de aluminiu din Europa are de suferit de pe urma creșterii prețului electricității

Producția de aluminiu din Europa are de suferit de pe urma creșterii prețului electricității
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2021

Un combinat de aluminiu din Slovacia își va reduce producția, până la aproximativ 60% din capacitate, ca răspuns la creșterea costurilor cu energia electrică, a anunțat joi compania norvegiană care deține acest combinat, transmite Reuters.

Combinatul Slovalco, la care pachetul majoritar de 55,3% este deținut de grupul norvegian Norsk Hydro, care deja a anunțat în 2019 o reducere a capacității de producție la 80%, a precizat că nouă reducere până la 60% din capacitate este echivalentă cu o diminuare a producției anuale cu 35.000 de tone, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Purtarea măștii - din nou obligatorie la Paris CITEȘTE ȘI Purtarea măștii - din nou obligatorie la Paris

"Slovalco va continua să monitorizeze cu atenție situația în săptămânile și lunile următoare", a informat Norsk Hydro într-un comunicat de presă.

Miercuri, compania americană Alcoa Corp a anunțat și ea că a ajuns la un acord cu angajații pentru a opri producția de aluminiu primar la combinatul de la San Ciprian, Spania, pentru o perioadă de doi ani, citând și ea costul ridicat al energiei.

Luni, compania românească Alro a dat publicități un comunicat de presă conform căreia își va diminua anul viitor activitatea de producție a aluminiului primar, din cauza situației de pe piețele de energie și gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile din sectorul de energie vor reveni la normal. Potrivit Alro, activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal.

Creșterea explozivă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe piața din Europa a condus la diminuarea producției oțelăriilor, uzinelor chimice și altor industrii afectate. Având în vedere că energia reprezintă cele mai mari costuri pentru industriile mari consumatoare de electricitate, producătorii de metale și alte sectoare au cerut ajutorul Uniunii Europene, avertizând că prețurile record le-au afectat competitivitatea și ar putea determina companiile europene să își transfere în alte părți activitățile.

viewscnt
Afla mai multe despre
aluminiu