Procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman în care este judecat Liviu Dragnea a fost amânat pentru 20 mai

Procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman în care este judecat Liviu Dragnea a fost amânat pentru 20 mai
scris 15 apr 2019

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru 20 mai dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Liviu Dragnea a plecat de la ICCJ, fără a face declarații, fiind flancat de jandarmi. El a fost huiduit și aclamat de oamenii veniți la sediul înstanței supreme.

Nici la sosire Dragnea nu a făcut declarații jurnaliștilor și a intrat în sediul instanței, flancat fiind de mai mulți jandarmi, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania taie la jumătate prognoza privind creșterea economiei în 2019 CITEȘTE ȘI Germania taie la jumătate prognoza privind creșterea economiei în 2019

Dragnea și-a făcut loc cu greu prin mulțimea de oameni, zeci de persoane fiind în fața instanței și îmbrâncindu-se. În timp ce unii îi susțin pe liderul PSD, alții îl contestă. Protesatarii au fluiere și vuvuzele, jandarmii încercnd cu greu să mențină ordinea.

Completul de cinci judecători de la ICCJ a decis, la termenul din 18 martie, să amâne cauza. Astfel, a fost stabilit un nou termen în 15 aprilie, de la ora 11.00.

Adrian Toni Neacșu, unul dintre avocații din procesul liderului PSD, a declarat, luni, la sosirea la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, că este puțin probabil ca instanța de judecată să se pronunțe înainte de soluția CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacșu susține că, dacă se dă o soluție în dosar înainte ca CCR să se pronunțe, decizia Curții Constituționale nu va mai putea influența în niciun fel decizia instanței deja definitivă.

„Motivul de apel pe care noi l-am invocat este în strânsă legătură cu ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituțională pe conflictul juridic de natură constituțională. (...) Eu cred că este normal să se aștepte o soluție de la Curtea Constituțională pentru a avea toate datele problemei” a spus Toni Neacșu.

În acest dosar, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual,

Magistrații instanței supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influență și putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu.

"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenție, folosindu-se de influență, autoritatea și puterea conferită de funcțiile deținute - președinte atât al organizației județene a PSD Teleorman, cât și al Consiliului Județean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu”, arată magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Magistrații mai arată că "în reușita demersului său infracțional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea față de inculpata Alesu Floarea”.

În 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracțiunea de fals intelectual.

Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Decizia nu a fost luată în unanimitate de către magistrați, existând și o opinie separată de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

În cazul fostei soții a lui Dragnea, Bombonica Prodana, s-a constatat încetarea procesului penal și s-a aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Ceilalți inculpați în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepția fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare cu executare.

De asemenea, instanța supremă a admis acțiunea civilă a DGASPC Teleorman și i-a obligat pe inculpați la plata sumei de 108.612 de lei reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale - drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu Adrian, în solidar pentru perioadele menționate în rechizitoriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
protecția copilului teleorman
liviu dragnea