Anul 2017 a adus decizii importante din partea marilor bănci centrale: Rezerva Fedeală a SUA (Fed) a continuat procesul de normalizare a dobânzilor, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să încetinească tiparnița de anul viitor, iar Banca Angliei a majorat dobânda-cheie pentru prima dată în ultimul deceniu.
Pe baza informațiilor din piață și a opiniei analiștilor, CNBC a iîntocmit o listă a deciziilor de politică monetară pe care 4 bănci centrale influente (Fed, BCE, Banca Angliei și Banca Japoniei) le-ar putea adopta în 2018.
Rezerva Federală a SUA (Fed), cel puțin 3 majorări de dobândă în 2018
Având în vedere evoluția favorabilă a economiei Statelor Unite în 2017 și proiecțiile optimiste, analiștii anticipează ca Fed va majora dobânda de referință de cel puțin trei ori în 2018.
Andy Cates, economist la Nomura, crede că Fed ar putea majora dobânda chiar de mai multe ori dacă investițiile companiilor din SUA vor crește.
“Fundamentele economice în SUA par solide – cifrele privind cumpărările de bunuri de capital au fost revizuite în urcare, intențiile de achiziții ale managerilor sunt la un nivel ridicat, încrederea consumatorilor continuă să crească puternic, iar condițiile de pe piața muncii se îmbunătățesc”, adaugă Nick Gartside, analist la JP Morgan Asset Management.
Luna aceasta, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda de referință pentru a treia oară de la începutul anului. Totodată, banca a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economiei americane în 2018 și se așteaptă ca șomajul să își continue scăderea.
Rata șomajului este estimată să scadă la 3,9% anul viitor, de la 4,1% în noiembrie, potrivit proiecțiilor Fed. Totodată, banca și-a reiterat convingerea că inflația de bază se va apropia de ținta de 2%, în pofida unei evoluții slabe în acest an.
Banca Centrală Europeană (BCE): O majorare a dobânzii înainte de finalul relaxării cantitative?
În prezent, piețele nu anticipează o majorare a dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) în 2018, deși zona euro se află într-unul dintre cele mai bune momente de după criza financiară, ritmul de creștere economică fiind peste cel al Statelor Unite.
“Având în vedere contextul economic, există riscul ca piețele financiare să înceapă să încorporeze prea devreme în prețuri o majorare a dobânzilor din zona euro”, spune Gartside, de la JP Morgan Asset Management.
Banca Centrală Europeană se concentrează, deocamdată, pe retragerea treptată a programului de cumpărări de obligațiuni din zona euro.
În octombrie, BCE a decis să prelungească achizițiile de obligațiuni din zona euro cu încă 9 luni, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele acestui an, dar va continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin.
În pofida evoluție economice positive și a politicii monetare din SUA, Consiliul guvernatorilor BCE anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale pe o perioadă extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active.
CITEȘTE ȘI BNR susține că responsabilizează prin reglementare creditarea nebancară, care a scăpat ușor cu cerințele de capital: În Marea Britanie, dobânda e limitată la 0,8%Banca Angliei: Cel puțin o majorare a dobânzii, în pofida Brexit
Banca Angliei (BoE) a anunțat, în noiembrie, prima majorare a dobînzii-cheie din ultimul deceniu, pe fondul presiunilor inflaționiste și șomajului mic.
Totodată, banca centrală a Angliei și-a anunțat intenția de a înăsprii gradual politica monetară în următorii ani. Astfel, piețele mizează pe cel puțin o majorare de dobândă în 2018.
Analiștii de la Nomura și JP Morgan Asset Management cred că Banca Angliei ar putea majora dobânda chiar de două ori anul viitor, dacă incertitudinile legate de Brexit nu vor crea problem majore.
Desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană este un factor important în adoptarea deciziilor de politică monetară de către Banca Angliei.
Totuși, Andy Cates de la Nomura crede că, pe termen scurt, decizia de a părăsi UE nu va crea probleme majore, iar Banca Angliei se va orienta spre economie, care are o evoluție bună comparativ cu scenariile dinaintea referendumului legat de Brexit.
Banca Japoniei
Banca Japoniei nu este presată să înăsprească politica monetară, aflată, în prezent, la 0,1%, dat fiind că inflația este la un nivel foarte redus.
Potrivit unui raport publicat în luna octombrie, inflația de bază (core) în Japonia va fi de 0,8% în anul fiscal 2017-2018, sub estimările anterioare, care indicau o creștere de 1,1% a prețurilor.
“Atât timp cât inflația rămâne stabilă, nu anticipăm retragerea stimulentelor monetare, având în vedere că se încearcă evitarea aprecierii yenului”, spune Gartside.