Președintele Chinei vrea ca poporul taiwanez să accepte că Taiwanul "trebuie și va fi" reunit cu China, invocând inclusiv posibilitatea folosirii forței

Președintele Chinei vrea ca poporul taiwanez să accepte că Taiwanul "trebuie și va fi" reunit cu China, invocând inclusiv posibilitatea folosirii forței
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 ian 2019

Președintele Chinei Xi Jinping a cerut poporului taiwanez, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea îmbunătățirii relațiilor cu Taiwanul, să accepte că Taiwanul "trebuie și va fi" reunit cu China, invocând inclusiv posibilitatea folosirii forței, scrie BBC.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut popoulației din Taiwan să accepte că "trebuie și va fi" reunit cu China. El a reiterat apelul Beijingului la o unificare pașnică pe principiul o țară - două sisteme, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, el a avertizat că China își rezervă dreptul de a face uz de forță.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Deutsche Telekom a dat în judecată guvernul german din cauza unei licitații pentru frecvențe 5G CITEȘTE ȘI Deutsche Telekom a dat în judecată guvernul german din cauza unei licitații pentru frecvențe 5G

În timp ce Taiwanul se autoguvernează și este independent de facto, nu și-a declarat niciodată independența față de China, iar Beijingul consideră insula ca fiind o provincie separatistă.

Președintele Xi a declarat că ambele părți aparțin aceleiași familii chineze și că independența Taiwanului este "un curent advers din istorie și o situație fără ieșire".

Poporul taiwanez "trebuie să înțeleagă că independența va aduce doar greutăți", a spus Xi Jinping, adăugând că Beijingul nu va tolera nicio activitate care promovează independența Taiwanului.

De asemenea a subliniat că relațiile cu Taiwanul sunt "parte a politicii interne a Chinei" și că "amestecul străin este intolerabil".

Beijingul "își rezervă opțiunea de a lua toate măsurile necesare" împotriva forțelor externe care intervin asupra unei reunificări pașnice și în acțiunile sepratiste din Taiwan, a menționat liderul chinez.

Cu o zi înainte, președintee Taiwanului Tsai Ing-wen a declarat că Beijingul ar trebui să accepte existența Taiwanului și să utilizeze mijloace pașnice pentru soluționarea divergențelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
xi jinping
china
taiwan