Rusia va trebui să-și regândească probabil poziția intervenționistă de pe diferitele fronturi în care este implicată militar, direct sau indirect, ca urmare a scăderii veniturilor bugetare din cauza prăbușirii prețului petrolului.
În ultimul an, atât “susținerea” acordată separatiștilor ucraineni, cât și intervenția militară din Siria au contribuit la creșterea cheltuielilor publice cu apărarea ale Rusiei, dar au și diminuat arsenalul militar al statului. Acesta este, poate, unul dintre motivele care l-au determinat pe președintele Vladimir Putin să ordone luni retragerea trupelor ruse din Siria.
Refacerea arsenalului militar al Rusiei pare dificilă în prezent, achizițiile publice de echipament militar urmând a se reduce cu 10% în acest an ca urmare a scăderii veniturilor bugetare din cauza declinului prețului petrolului pe piețele internaționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Declarația îi aparține nu unui oficial occidental, care ar putea fi suspectat de subiectivism, ci chiar unuia dintre cei mai importanți actori ai complexului militar-industrial de la Moscova, Sergei Chemezov, CEO-ul companiei de stat Rostec. Rostec este cel mai important producător de echipament militar din Rusia, printre "creațiile" sale numărându-se celebrele mitraliere Kalashnikov sau sistemul de apărare antiaeriană Pantsir.
Reducerea cererii interne de armament nu este critică pentru complexul militar-industrial rus
“Prețurile petrolului și gazelor nu sunt la nivelurile dorite, și aceste două produse reprezintă cele mai importante resurse bugetare ale Rusiei. Este logic deci să existe și o reducere a reducere a comenzilor de echipament de apărare”, susține Chemezov, citat de The Wall Street Journal.
CITEȘTE ȘI Statul va subvenționa în 2016 mai puțini salariați din industria din apărare, dar cu bani mai mulțiÎn pofida dificultăților cu care se confruntă bugetul de stat al Rusiei, CEO-ul Rostec nu pare însă îngrijorat: “(Reducerea achizițiilor publice de echipament militar -n.r.) nu va fi de asemenea amploare încât să devină critică pentru industria noastră”.
Cu toate acestea, anticipata reducere a cheltuielilor cu armament ale Rusie arată că strategia militară a președintelui Vladimir Putin nu mai este o prioritate absolută în epoca prețurilor reduse la hidrocarburi.
Bugetul de apărare al Rusiei - de 10 ori mai mare decât cel din 2000
Rusia se afla în cursul celei mai importante tentative de modernizare a forțelor sale armate, după ce Putin a lansat în 2011 un program de reînarmare în valoare de 321 miliarde de dolari, și care ar fi trebuit să se întindă pe zece ani. Scopul: modernizarea a 70% din echipamentul militar al armatei.
În ultimii 15 ani bugetul de apărare al Rusiei s-a majorat cu 1.000%. Numai că prăbușirea petrolului sub nivelul de 50 dolari pe baril, cotație luată în calcul la alcătuirea bugetului de stat al Rusiei, va conduce la efectuarea unor rectificări bugetare. Inițial, guvernul rus a anunțat că sumele alocate pentru apărare nu vor fi afectate, însă ministerul de resort a recunoscut în urmă cu o lună că bugetul său va fi redus cu 5% față de anul trecut. Peste jumătate din bugetul Ministerului Apărării din Rusia este destinat achiziționării de echipament militar. Aceasta este prima reducere a cheltuielilor militare ale Rusiei efectuată din 1998 până în prezent.
În pofida problemelor economice prin care trece Rusia, industria producătoare de armament o duce încă foarte bine. Ea este responsabilă pentru 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al statului ex-sovietic.
Deprecierea rublei a contribuit la profitabilitatea industriei de armament ruse
Față de populație, dar și față de companiile care activează în celelalte sectoare economice, complexul militar industrial din Rusia nu a suferit, ci, dimpotrivă, a beneficiat, de pe urma deprecierii rublei. Exporturile sale, denominate în dolari, au devenit mai profitabile (ținând cont de faptul că în principal costurile de producție, salarii și materii prime, sunt suportate în ruble). Sancțiunile impuse de statele occidentale ca urmare a evenimentelor din Ucraina au contribuit, paradoxal, la creșterea profitabilității, componente importate în trecut din SUA și Europa fiind substituite cu produse alternative autohtone, plătite tot în ruble, sau cu importuri mai ieftine din Asia.
CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să îl lase pe Iohannis să numească șeful Serviciului Secret al ApărăriiWSJ cataloghează Rostec, care cuprinde peste 700 de companii ce vând aproape orice, de la sisteme antirachetă la incubatoare pentru spitale, drept unul dintre cele mai bune exemple ale capitalismului de stat instituit de Putin în Rusia. Chiar dacă oficial este o companie cel puțin parțial privată, ea este “sponsorizată” masiv de stat, deși optează din când în când să-și vândă o parte de acțiuni către alți investitori privați. Rostec este, de altfel, acuzată de critici, de lipsa de disciplină și logică economică a unei companii cu adevărat private.
Comenzile din Iran și China ar putea compensa reducerea cererii de armament interne
Rostec se apără anunțând că dorește să crească participația investitorilor privați și implicit a “controlului” pe care aceștia îl dețin. În prezent, Rostec negociază vânzarea a 20-25% din acțiunile Russian Helicopters către Mubadala Development Co., companie din Abu Dhabi, și se pregătește să vândă 49% din acțiunile KRET, divizia sa de componente aviatice electronice militare. Pachetul de acțiuni de la KRET va fi scos la vânzare în acest an, în cadrul unei licitații publice la care însă vor fi invitați să participe doar investitori ruși.
Potrivit presei ruse, după ridicarea sancțiunilor, Iranul ar vrea să achiziționeze echipament militar în valoare de 8 miliarde de dolari din Rusia. “Întâi vor trebui să găsească banii necesari pentru că, deși Rusia s-a declarat dispusă să crediteze proiectele civile din Iran, nu s-a declarat dispusă să facă acest lucru și pentru cele militare”, a declarat CEO-ul Rostec.
Un alt client străin care contribuie la profitabilitatea Rostec în pofida situației economice interne precare este China. Gigantul militar rus a semnat anul trecut un contract de vânzare a 24 de avioane de vânătoare Su-35 pentru aproximativ 2 miliarde de dolari, avioane care ar trebui livrate în cursul acestui an.
Siria - laborator de testare al “produselor” Rostec
Interesantă este și recunoașterea de către Chemezov a utilizării Siriei de către complexul militar-industrial din Rusia ca un veritabil "laborator pentru testarea <produselor> sale”.
“Nu este niciun secret că ne folosim ( de Siria - n.r.) ca un câmp de testare. Analizăm tot echipamentul pe care-l utilizăm, dacă funcționează bine sau rău, și facem corecțiile și modificările necesare”, spune CEO-ul Rostec.
Din păcate pentru producătorul de armament rus, perioada de testare pare a fi luat sfârșit odată cu ordinul de retragere din Siria dat de Putin luni.