Xi și Putin își expun ambițiile de securitate în fața liderilor din OCS. Președintele chinez îndeamnă blocul regional să reziste "interferențelor externe" și să se sprijine reciproc. Liderul rus vrea crearea unei noi ordini mondiale, "mai echitabile"

Xi și Putin își expun ambițiile de securitate în fața liderilor din OCS. Președintele chinez îndeamnă blocul regional să reziste "interferențelor externe" și să se sprijine reciproc. Liderul rus vrea crearea unei noi ordini mondiale, "mai echitabile"
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 12:38

Liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat în fața participanților de la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), un bloc economic, de apărare și securitate regional care include Rusia și Belarus, că statele membre trebuie să colaboreze pentru a rezista "interferențelor externe" și să se sprijine ferm reciproc, în timp ce omologul de la Moscova pledează pentru o nouă ordine mondială, mai echitabilă, spune el, potrivit Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"În fața riscurilor reale ale curților mici cu garduri înalte, trebuie să protejăm dreptul la dezvoltare", a declarat Xi, citat de televiziunea chineză de stat CCTV, la Astana, la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului șefilor de stat din Organizația de Cooperare din Shanghai, scrie News.ro.

Undă verde pentru unul dintre cele mai mari drumuri de mare viteză în România CITEȘTE ȘI Undă verde pentru unul dintre cele mai mari drumuri de mare viteză în România

Blocul celor 10 membri trebuie să gestioneze "diferențele interne" pașnic, să caute un teren comun și să rezolve dificultățile de cooperare, a adăugat Xi.

Liderul chinez a subliniat, de asemenea, necesitatea de a promova împreună inovarea științifică și tehnologică și de a menține stabilitatea și fluiditatea lanțurilor industriale și de aprovizionare.

De la înființarea sa la Shanghai în 2001, OSC s-a extins de la o organizație regională cu șase membri la un bloc transregional cu 10 membri cu drepturi depline, inclusiv Belarusul, care a aderat oficial joi.

Putin și Xi au extins Organizația de Cooperare de la Shanghai, club fondat în 2001 cu Rusia, China și națiuni din Asia Centrală, pentru a include India, Iranul și Pakistanul ca o contrapondere la Occident.

PUTIN VREA O NOUĂ ORDINE MONDIALĂ

Dacă liderul chinez Xi Jinping i-a îndemnat joi pe membrii clubului regional să reziste ingerințelor externe, președintele Vladimir Putin urma să vorbească despre crearea unui nou sistem de securitate eurasiatic la reuniunea anuală a grupului.

Grupul OCS reprezintă, pentru Moscova, noii clienți-cheie pentru produsele sale de bază, inclusiv petrolul și gazele, deoarece sancțiunile economice occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina au forțat Moscova să se orienteze spre Asia.

Reuniunea principală de la Astana are loc cu ușile închise, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă RIA, a declarat joi că Putin va discuta cu grupul ideea sa de a crea un nou set de tratate de securitate colectivă eurasiatică.

Putin a declarat luna trecută că un nou sistem de securitate regională este necesar și ar trebui să fie deschis tuturor țărilor de pe continent, inclusiv membrilor NATO, dar scopul său ar trebui să fie eliminarea treptată a oricărei prezențe militare externe din Eurasia, o referire clară la Statele Unite.

Într-un fragment al discursului său publicat de Kremlin, Putin a salutat, de asemenea, utilizarea tot mai frecventă a monedelor naționale - în locul dolarului - în schimburile comerciale dintre țările OCS și a îndemnat la crearea unui nou sistem de plăți în cadrul grupului.

Din cauza sancțiunilor occidentale, Moscova a rămas izolată de sistemele de plată tradiționale, precum SWIFT, în timp ce rezervele valutare rusești de sute de miliarde de dolari rămân înghețate.

Xi și Putin cred că era post-Război Rece dominată de SUA se destramă. Liderul rus a declarat joi că OCS joacă un rol important în crearea unei noi ordini mondiale, mai echitabile. Declarația de la Astana "subliniază angajamentul tuturor participanților la Organizația de Cooperare de la Shanghai față de formarea unei ordini mondiale multipolare echitabile", a declarat Putin în sesiunea plenară.

"Este extrem de important pentru OCS să fie de partea dreaptă a istoriei, de partea echității și a justiției", a insistat și omologul său chinez.

Pariul pe Rusia a adus Raiffeisen pe marginea prăpastiei CITEȘTE ȘI Pariul pe Rusia a adus Raiffeisen pe marginea prăpastiei

CE-I UNEȘTE PE PUTIN ȘI XI

SUA consideră China drept cel mai mare concurent al său și Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa securității. Președintele american Joe Biden spune că acest secol va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații.

Putin și Xi, care își manifestă buna înțelegere și își accelerează apropierea, în special după invazia rusă în Ucraina, denunță în mod constant presupusa "hegemonie" a Statelor Unite în relațiile internaționale și promit să-i pună capăt.

După ce Iranul aflat sub sancțiuni occidentale a aderat anul trecut la OCS, Belarusul, de asemenea izolat de Occident pentru sprijinul său în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a devenit joi cel de-al 10-lea membru al OCS în cadrul summitului desfășurat în capitala Kazahstanului.

"Avem puterea de a distruge zidurile unei lumi unipolare", s-a bucurat președintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukashenko, aflat la putere de 30 de ani.

OCS (Belarus, China, India, Iran, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan și Tadjikistan) a fost fondată în 2001, dar a câștigat un nou avânt în ultimii ani sub impulsul Beijingului și al Moscovei. Este văzută ca o platformă de cooperare care concurează cu organizațiile occidentale, cu accent pe securitate și economie. Când Xi Jinping a chemat joi la "rezistență la interferența externă", a fost o referire clară la Occident, aceasta fiind una dintre mantrele organizației.

Summitul de la Astana face parte dintr-un balet diplomatic continuu în Asia Centrală, ai cărei lideri se întâlnesc în mod regulat cu Putin și Xi. Pe lângă membrii săi, OCS are 14 "parteneri de dialog", inclusiv Turcia, membră NATO.

Recep Tayyip Erdogan a fost de asemenea prezent la Astana, la fel ca secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, semn al influenței crescânde a acestei organizații, în special în Asia.

În ceea ce privește Rusia, Erdogan, care are o relație cu Kremlinul, deși dificilă, a pledat pentru o "pace echitabile" în Ucraina în timpul unei întâlniri bilaterale cu Putin. Citat de presa rusă și vizibil deranjat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat propunerea de mediere turcă drept "imposibilă", în timp ce anul trecut Moscova se declara în favoarea acesteia.

PROBLEME ÎN OCS

Deși OCS pretinde că înglobează 40% din populația lumii și aproximativ 30% din PIB-ul mondial, grupul rămâne eterogen și există numeroase disensiuni între membrii săi, dintre care unii sunt implicați în rivalități teritoriale.

Rusia și China sunt unite împotriva Occidentului, dar rămân concurente în Asia Centrală, o regiune bogată în hidrocarburi și crucială pentru transportul de mărfuri între Europa și Asia. Moscova are o influență istorică acolo datorită trecutului său sovietic, dar Beijingul are o prezență din ce în ce mai mare, în timp ce Occidentul are, la rândul său, interese semnificative acolo.

Una dintre prioritățile OCS rămâne aprofundarea legăturilor economice între țările membre și dezvoltarea unor proiecte logistice titanice, pentru a lega China de Europa prin Asia Centrală.

Interesul marilor puteri pentru această regiune s-a intensificat după invazia rusă în Ucraina, Moscova încercând să își mențină influența tradițională asupra țărilor din Asia Centrală, care sunt acum ferm ancorate la China prin intermediul unor proiecte economice de anvergură, "noile drumuri ale mătăsii", fiind în același timp curtate cu ardoare de Occident.

Sancțiunile occidentale împotriva Moscovei au pus capăt coridorului tradițional de transport care lega China de Europa prin Rusia și au determinat atât Uniunea Europeană, cât și țările din Asia Centrală să caute rute alternative, în special coridorul transcaspic prin Asia Centrală.

Amenințarea jihadistă este o altă problemă-cheie pentru membrii organizației.

Situația din Afganistan, care are statut de observator, a fost absentă de la reuniuni de când talibanii au preluat puterea, în vara anului 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
xi
putin
rusia