Ministerul Dezvoltării cere Guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență, să aloce sume suplimentară de 760 de milioane de lei pentru ca Primăria Sectorului 4 să repare planșeul de beton care susține toată infrastructura din Piața Unirii din București, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.
Planșeul, construit în anii 40-50 ai secolului trecut, acoperă râul Dâmbovița pe toată lungimea Pieței Unirii. Peste planșeu trece pasjul rutier, iar sub planșeu este situată stația de metrou, una dintre cele mai mari din București, arată G4Media.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O expertiză realizată în 2022 de Primăria Sectorului 4 și citată în nota de fundamentare a proiectului de OUG a constatat în cazul planșeului ”o stare avansată de degradare … care poate avansa rapid”.
Mai mult, Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că ”se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”.
Ministerul mai arată că este nevoie de asigurarea fondurilor de la bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea investiției, de 763,3 milioane lei.
CITEȘTE ȘI A fi ”aliatul” SUA nu înseamnă a fi ”vasalul” lor, declară Macron”Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului”, se mai arată în nota de fundamentare.
CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Turismului, tulburat de ce a găsit la Costinești: Situația este îngrijorătoare, mai ales la siguranța turiștilorPlanul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucuresti pentru anul 2021 votat de Consiliul General arăta că din cauza degradării, planșeul de sub Piața Unirii care acoperă Râul Dambovița s-ar putea prăbuși. În urma expertizelor făcute de Primăria Generală în 2014 și 2017, s-a ajuns la concluzia că „demararea și finalizarea lucrărilor de reabilitare a planseului Piața Unirii este de maximă urgență”. Expertizele propun două soluții de lucrări pentru readucerea constructiei la parametrii optimi si anume: 1. repararea capitală sau 2. demoloarea și construirea unui planșeu nou.
Totodată, în ianuarie 2023 Primăria Sectorului 4 a cerut restricționarea circulației rutiere în Piața Unirii din centrul Bucureștiului pentru mașinile mai mari de 3.5 tone din cauza tasării șoselei deasupra pasajului și planșeului. Primăria a anunțat că cele două tasări pun în pericol traficul rutier de suprafață.
Decizia finală va aparține Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București.
CITEȘTE ȘI FOTO Avalanșă de mari dimensiuni în Munții RodneiCirculația va fi restricționată la intersecția dintre strada Halelor și Splaiul Independenței, precum și la intersecția bulevardelor Corneliu Coposu și I.C. Brătianu. Restricția nu se va aplica mijloacelor de transport în comun.