CONFIRMARE DECIZIE Coaliția transferă, la inițiativa PNL, o mare parte din fondurile europene de dezvoltare urbană de la Capitală către cele 8 orașe din Ilfov. Opoziția: Sunt pedepsiți bucureștenii

CONFIRMARE DECIZIE Coaliția transferă, la inițiativa PNL, o mare parte din fondurile europene de dezvoltare urbană de la Capitală către cele 8 orașe din Ilfov. Opoziția: Sunt pedepsiți bucureștenii
scris 12 apr 2023

Fondurile europene nerambursabile pentru dezvoltare urbană, destinate regiunii București-Ilfov din Fondul European de Dezvoltare Regională, nu vor mai fi alocate în proporție de 40% către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, 40% către primăriile de sector ale Capitalei și 20% către cele 8 orașe din județul Ilfov, conform unui proiect de lege prezentat anterior de Profit.ro și adoptat acum de Parlament, prin votul majorității. Coaliția de guvernământ a decis astfel, la propunerea PNL, ca fondurile să fie împărțite 50% către Primăria Generală și primăriile de sector ale Capitalei, iar 50% către orașele din județul Ilfov.

Conform opoziției, sunt transferate astfel 120 milioane euro către localități din Ilfov.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: România este una dintre puținele țări membre UE care nu beneficiază de o politică clară de dezvoltare urbană și de un program cu finanțare de la bugetul de stat dedicat exclusiv zonelor urbane/metropolitane. Prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în exercițiul financiare 2021-2027, sunt alocate o serie de finanțări nerambursabile municipiilor și orașelor pentru dezvoltare urbană.

Mișcare pregătită: Orice nouă zi liberă instituită prin lege - interzisă fără măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediul privat CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită: Orice nouă zi liberă instituită prin lege - interzisă fără măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediul privat

Modalitatea actuală de alocare a fondurilior pentru dezvoltare durabilă

Pentru regiunea Bucureşti-Ilfov repartizarea fondurilor destinate pentru dezvoltare urbană în cadrul programului operaţional regional se face prin hotărâre a consiliului pentru dezvoltare regională Regiunea Bucureşti-Ilfov.

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, în 2020, că În cazul în care consiliul pentru dezvoltare regională Regiunea Bucureşti-Ilfov nu adoptă în două întâlniri succesive hotărârea menționată, repartizarea fondurilor destinate pentru dezvoltare urbană în cadrul programului operaţional regional se face după cum urmează: a) 40% din fondurile alocate pentru dezvoltare urbană se repartizează pentru Primăria Generală a Municipiului Bucureşti; b) 40% din fondurile alocate pentru dezvoltare urbană se repartizează pentru primăriile de sector în funcţie de numărul populaţiei, cu condiţia corelării proiectelor cu strategia municipiului; c) 20% din fondurile alocate pentru dezvoltare urbană se repartizează pentru cele 8 oraşe din judeţul Ilfov, pe bază de apel de proiecte de tip competitiv. 

Cele 8 orașe din judeul Ilfov sunt Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari.

Proiect al actualei puteri: Verificarea la domiciliu, cu poliția, a celor care sunt în concediu medical. Cine nu deschide ușa rămâne fără bani CITEȘTE ȘI Proiect al actualei puteri: Verificarea la domiciliu, cu poliția, a celor care sunt în concediu medical. Cine nu deschide ușa rămâne fără bani

Noua modalitate de alocare a fondurilor

Parlamentarii coaliției de guvernământ arată însă că deși Regiunea București-Ilfov este singura regiune mai dezvoltată din România, cu un PIB/locuitor de 160% din media UE, există mari disparități intra-regionale, județul Ilfov contribuind cu doar 10% din PIB-ul regiunii, având o rată de ocupare cu 30% mai mică față de Municipiul București și înregistrând diferențe semnificative în ceea ce privește numărul de întreprinderi, participarea la sistemul educațional și accesul la servicii publice.

”Având în vedere obiectivul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), respectiv contribuția la corectarea principalelor dezechilibre regionale, este necesară alocarea resurselor financiare cu precădere pentru reducerea decalajelor intra-regionale. În acest sens, alocarea a 80% din sumele destinate dezvoltării urbane durabile către Municipiul București nu poate contribui la obiectivul FEDR”, susțin reprezentanții puterii.

ULTIMA ORĂ Primul proiect de limitare a inteligenței artificiale și în România. Închisoare de până la 2 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primul proiect de limitare a inteligenței artificiale și în România. Închisoare de până la 2 ani

Prin urmare, la propunerea PNL, aceștia au amendat astfel ordonanța de urgență a Guvernului, stabilind că pentru regiunea Bucureşti-Ilfov repartizarea fondurilor destinate pentru dezvoltare urbană în cadrul programului operaţional pentru categoriile de intervenții prevăzute la Art. 1 alin. (1) se face după următoarele reguli:

a) 50% din fondurile alocate pentru dezvoltare urbană se repartizează pentru Primăria Generală a Municipiului Bucureşti și pentru primăriile de sector, pe bază de apel de proiecte de tip competitiv; 

b) 50% din fondurile alocate pentru dezvoltare urbană se repartizează pentru cele 8 orașe din județul Ilfov, pe bază de apel de proiecte de tip competitiv.

Schimbare importantă a Codului Rutier, avizată: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI Schimbare importantă a Codului Rutier, avizată: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

Opoziția a acuzat acest transfer, arătând că bucureștenii sunt astfel pedepsiți pentru opțiunea lor politică, iar fonduri pentru dezvoltare urbană ar fi putut fi alocate celor 8 localități din Ilfov din alte programe, fără a tăia din fondurile destinate Capitalei.

Reprezentanții opoziției au reclamat că, de fapt, comune din Ilfov vor primi în acest mod 35 milioane euro, iar cele 8 orașe restul fondurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
dezvoltare
urbană
fonduri
europene
capitală
primăria
generală
sectoare
ilfov
orașe
parlament
amendament