O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ. Poate provoca și întreruperi ale rețelelor electrice și sateliților

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ. Poate provoca și întreruperi ale rețelelor electrice și sateliților
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ și ar putea provoca întreruperi ale rețelelor electrice și sateliților, dar și aurore boreale impresionante, au avertizat autoritățile americane, transmite AFP.

"Suntem aproape siguri că o serie de ejecții de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice și câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ", a explicat într-o conferință de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spațială din SUA (SWPC), arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Mallorca și Ibiza impun restricții privind consumul de alcool pe domeniul public. Mari amenzi pentru turiști și localnici CITEȘTE ȘI Mallorca și Ibiza impun restricții privind consumul de alcool pe domeniul public. Mari amenzi pentru turiști și localnici
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de așteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârșit de săptămână.

Scoția ar putea fi independentă în cinci ani, afirmă noul prim-ministru John Swinney CITEȘTE ȘI Scoția ar putea fi independentă în cinci ani, afirmă noul prim-ministru John Swinney

"Ar putea exista un impact asupra infrastructurii", a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment "foarte rar". "Am anunțat toți operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliți, de comunicații și, bineînțeles, rețeaua de electricitate din America de Nord", a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

FOTO Biden l-a primit pe Iohannis la Casa Albă: România a fost un stâlp al NATO în Europa. „Am susținut aderarea României încă de pe când eram senator, de acum 180 de ani adică!\ CITEȘTE ȘI FOTO Biden l-a primit pe Iohannis la Casa Albă: România a fost un stâlp al NATO în Europa. „Am susținut aderarea României încă de pe când eram senator, de acum 180 de ani adică!". Iohannis îi amintește că românii așteaptă să scape de vize

Aceste ejecții de masă coronală, dintre care cel puțin șapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecții se mișcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliții americani plasați la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine - într-un interval de 20 și până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

Briceagul elvețian va fi produs într-o variantă diferită, prima dată în istoria sa de 133 ani CITEȘTE ȘI Briceagul elvețian va fi produs într-o variantă diferită, prima dată în istoria sa de 133 ani

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-și proteja mai bine rețelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de știință la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere

În ceea ce privește traficul aerian, Agenția de Aviație Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunțat că "nu se așteaptă la consecințe semnificative".

Evenimentul ar trebui, totuși, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obișnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunțe asupra suprafeței zonei potențial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă și să facă fotografii.

Câți militari NATO sunt prezenți în Europa de Est CITEȘTE ȘI Câți militari NATO sunt prezenți în Europa de Est

"Dacă sunteți undeva unde este întuneric, fără nori și cu puțină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeți niște aurore boreale destul de impresionante", a explicat Rob Steenburgh.

viewscnt
Afla mai multe despre
furtuna
soare