Newmont preia rivalul Goldcorp într-o tranzacție de 10 miliarde dolari, ce va crea cel mai mare producător de aur din lume

Newmont preia rivalul Goldcorp într-o tranzacție de 10 miliarde dolari, ce va crea cel mai mare producător de aur din lume
scris 14 ian 2019

Compania minieră americană Newmont Mining Corporation a ajuns la un acord privind preluarea rivalei canadiene Goldcorp, într-o tranzacție de 10 miliarde de dolari, care va crea cel mai mare producător de aur din lume după volumele anuale, înaintea Barrick Gold.

Potrivit înțelegerii, investitorii Goldcorp vor primi 0,320 acțiuni Newmont și 0,2 dolari pentru fiecare acțiune deținută.

Urmărește-ne și pe Google News

Operațiunea evaluează compania canadiană la 10 miliarde de dolari (12,5 miliarde de dolari incluzând datoriile), cu circa 18% peste capitalizarea conferită de prețul la care au închis acțiunile Goldcorp vineri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Prețul electricității a sărit de 600 lei/MWh. Greva de la CE Oltenia s-a extins. Negocieri la Ministerul Energiei CITEȘTE ȘI FOTO Prețul electricității a sărit de 600 lei/MWh. Greva de la CE Oltenia s-a extins. Negocieri la Ministerul Energiei

Grupul rezultat, denumit Newmont Goldcorp, va fi cel mai mare producător de aur la nivel global în funcție de cantitățile extrase, devansând liderul actual, compania canadiană Barrick Gold.

Goldcorp va deține o participație de 35% la noul grup, restul de 65% revenind Newmont.

Potrivit estimărilor Newmont, grupul creat în urma fuziunii cu Goldcorp va avea o producție anuală de 6-7 milioane uncii de aur (între 186 și 218 tone de aur).

Spre comparație, Barrick Gold, care a preluat recent Randgold Resources, într-o tranzacție de peste 18 miliarde de dolari, a estimat o producție totală de 4,5-5 milioane de uncii de aur (140-155 tone) pentru anul 2018. 

Newmont Mining Corporation, în prezent al doilea mare producător de aur la nivel global, are operațiuni în cele două Americi, Africa, Asia și Australia și peste 12.500 de angajați.

Compania americană deține, prin intermediul subsidiarei Newmont Canada, o participație de 13,2% la Gabriel Resources, principalul acționar al dezvoltatorului proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Luna trecută, Gabriel Resources a anunțat că vrea să atragă până la 20 de milioane de dolari de la acționari printr-un plasament privat, fondurile urmând să fie folosite pentru acoperirea costurilor cu litigiul împotriva statului român și pentru finanțarea capitalului de lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
newmont mining
goldcorp
preluare
fuziune
tranzactie
aur