Ministrul român al Apărării și cel de Externe, consilierul prezidențial pentru politică externă, ca și ambasadele României din Beijing, Berlin, Haga, Paris, Roma și Tokyo au fost avertizate în toamna anului trecut, printr-un mesaj al ambasadei României din Canberra, asupra unor întârzieri ale asocierii dintre concernul francez DCNS (Grupul Naval) și compania Lockheed Martin în contractarea și începerea construcției unor submarine pentru forțele navale ale Australiei.
Avertismentul a fost transmis în contextul intenției României de modernizare a capabilităților militare naționale prin achiziționarea a 4 corvete multifuncționale pentru Marea Neagră și în condițiile în care pentru acest contract fuseseră acceptate să depună oferte grupul olandez Damen, Grupul Naval francez, consorțiul german ThyssenKrup Marine Systems și grupul italian Fincantieri, relatează pentru Profit.ro surse oficiale.
"Era transmis că sunt întârzieri în începerea modernizării forțelor navale ale Australiei, fiind întârzieri și în semnarea parteneriatului strategic în acest sens. A fost atenționat că analiști ai Institutului Australian pentru Politici Strategice au cerut public să fie verificate negocierile dintre părți", arată sursele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul anului a fost anunțat în media străină că Acordul de Planificare Strategică pentru 12 submarine, în valoare de 36 miliarde dolari americani, cea mai mare licitație din istoria dotării militare a Australiei, va fi semnat în februarie acest an, iar primul submarin este așteptat să fie livrat Marinei australiene la începutul anilor '30. Construcția se va extinde, de asemenea, spre anii 2040 -2050.
Vineri, Ministerul român al Apărării a anunțat că licitația pentru achiziția celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, procedură pregătită încă din vara anului 2017, prin redactarea actului normativ, dar nefinalizată nici astăzi, a fost suspendată, Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării sesizând Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii.
Contractul este de peste 1 miliard de euro.
La acest moment există și un litigiu pe rolul Curții de Apel Constanța, prin care Șantierul Naval Constanța, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franța și Șantierul Naval Constanța S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitației.
Astfel, în octombrie, Șantierul Naval Constanța, care în prealabil a încheiat un acord de asociere cu Naval Group din Franța pentru programul de corvete, a cerut în instanță anularea licitației, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu și încalcă normele europene privind achizițiile publice. În baza acelui acord de asociere, Șantierul Naval și Naval Group participă împreună la licitația pentru atribuirea programului de corvete multifuncționale.
Cererea de chemare a Guvernului și Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie. O săptămână mai târziu, ministerul de resort prelungea din nou termenul licitației.
CITEȘTE ȘI FOTO Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență, în aceeași lojă la Ateneu cu președintele Comisiei Europene, Dăncilă, IohannisTermenul a fost amânat de mai multe ori, cu argumentul că ofertele depuse sunt în evaluare.
La finele anului trecut, președintele PSD Liviu Dragnea afirma că la nivel guvernamental s-a greșit în privința achiziționării de corvete, pentru că trebuia să fie redactat un contract de tip acord "guvern la guvern" și adoptată o decizie strategică privind țara din care provine compania cu care să fie încheiat acest contract.
"Să plecăm de la «Le Figaro». Ăla de fapt nu a fost un interviu (cu Ion Iliescu, acesta contestând unele afirmații cu atacuri la adresa lui Dragnea - n.r.) de fapt, a fost o discuție înregistrată cum a fost înregistrată. (...) Dacă este ceva neadevărat și s-a dovedit că a fost ceva neadevărat, adică o mistificare, înseamnă că undeva este un interes, un interes incorect sau nelegitim. Tot în Franța a apărut în nu mai știu ce ziar de mai mic tiraj, dar trebuia să apară, că Guvernul francez este foarte supărat pe mine că eu blochez Ministerul Apărării să nu care cumva să cumpere corvetele de la francezi, pentru că vreau să le dau la olandezi. Pe ce se bazează asta? Pe nimic. Ce încearcă de fapt? Să pună presiune pe Ministerul Apărării să facă corvetele cu francezii. Habar n-am cu cine o să le facă. (...) Aici cred că s-a greșit de către ministrul Apărării precedent, sau de către Guvern, acest tip de contracte de o asemenea valoare, de o asemenea importanță strategică, trebuia făcut de tip acord guvern la guvern și luată decizia strategică cu care țară să mergi, că nu se cumpără biciclete, se cumpără corvete, dincolo de faptul că este un miliard și ceva de euro, cred, sunt foarte importante pentru sistemul de apărare al României", a spus atunci Dragnea la Antena 3.
Pentru acest contract concurează la acest moment Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia).