Măsură avizată: Expirarea permisului de conducere, buletinului sau pașaportului va fi notificată prin sms sau e-mail

Măsură avizată: Expirarea permisului de conducere, buletinului sau pașaportului va fi notificată prin sms sau e-mail
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Autorităţile vor avea obligația de a notifica titularul cărţii de identitate şi pe cel al permisului de conducere, cu 90 de zile înainte, că documentele respective urmează să expire. Totodată, titularul unui pașaport va fi notificat de autorități cu privire la expirarea actului cu 6 luni înainte, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat.

Pentru a intra în vigoare, proiectul, anunțat anterior de Profit.ro, mai trebuie adoptat și de către deputați și promulgat.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, cetăţenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, arată inițiatorii proiectului.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Porturile și canalele de la Dunăre au făcut bani frumoși din tranzitul de mărfuri pentru Ucraina

Potrivit acestora, astfel de prevederi există deja în alte state europene, precum Marea Britanie, dar şi în țări vecine, precum Republica Moldova, unde cetăţenii eligibili primesc astfel de notificări prin SMS, e-mail sau alte modalităţi la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. 

Chiar în România, la laşi, direcţia locală de evidenţă a populaţiei a înființat platforma "Alerta de identitate”, care le permite cetăţenilor informarea digitală şi promptă când vine vorba de expirarea actelor.

Nouă modalitate de convocare la adunările generale și de informare a proprietarilor din condominii CITEȘTE ȘI Nouă modalitate de convocare la adunările generale și de informare a proprietarilor din condominii

Prin urmare, conform proiectului, cu 90 zile înaintea expirării termenelui de valabilitate al cărții de identitate și al permisului de conducere, serviciile publice competente de unde îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul documentului îl vor notifica pe acesta despre faptul că respectivul act urmează să expire.

În cazul pașaportului, notificarea va fi efectuată de autorități cu 6 luni înainte de expirarea documentului, au astabilit senatorii, care au modficat astfel termenul, propus inițial, de 90 de zile. 

Notificarea se va realiza prin mesaj SMS sau prin e-mail, iar în măsura în care autoritatea nu dispune de datele necesare, prin poştă, la ultimul domiciliu cunoscut, sau reşedinţă, după caz.

În vederea notificării prin SMS sau prin e-mail, autoritățile publice vor demara proceduri de colectare a numerelor de telefon şi adreselor de e-mail ale cetăţenilor. 

DECIZIE Măsură împotriva ”clanurilor imobiliare”: Închisoare de până la 5 ani pentru cei care fac presiuni asupra proprietarilor astfel încât să își vândă imobilele CITEȘTE ȘI DECIZIE Măsură împotriva ”clanurilor imobiliare”: Închisoare de până la 5 ani pentru cei care fac presiuni asupra proprietarilor astfel încât să își vândă imobilele

Senatorii au stabilit, tototdată, că lipsa notificării nu exonerează persoana în situația expirării cărții de identitate, permisului de conducere sau pașaportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
expirare
permis
conducere
buletin
pașaport
notifica
sms
e-mail