Macron propune, la Helsinki, consolidarea ”solidarității” între state UE în caz de atac armat

Macron propune, la Helsinki, consolidarea ”solidarității” între state UE în caz de atac armat
scris 30 aug 2018

Președintele francez Emmanuel Macron a propus joi, la Helsinki, implementarea unei ”solidarități cvasiautomate” între state europene, în domeniul Apărării, care să antreneze intervenția lor în cazul în care unul dintre ele este atacat, relatează AFP.

”Voința noastră este clară, ca Europa să-și asume autonomia strategică și să-și consolideze solidaritatea în domeniul Apărării”, a declarat Macron într-o conferință de presă comunăcu omologul său finlandez Sauli Niinistö, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a propus în acest sens să se aibă în vedere ”o solidaritate consolidată cvasiautomată, ceea ce va face ca între statele membre ce vor fi de acord cu această reformă să putem să avem o adevărată solidaritate în a interveni dacă este atacat un stat”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul relochează farul maritim Gura Portiței, esențial pentru siguranța traficului în Marea Neagră, în zona protejată Grindul Lupilor, pentru a nu fi înghițit de ape CITEȘTE ȘI Guvernul relochează farul maritim Gura Portiței, esențial pentru siguranța traficului în Marea Neagră, în zona protejată Grindul Lupilor, pentru a nu fi înghițit de ape

Acest lucru va necesita o ”refondare” a tratatelor europene - în special Articolul 47.2 al Tratatului de la Lisabona cu privire la asistența reciprocă între state, pe care Franța a declanșat-po pentru prima oară după atentatele de la 13 noiembrie 2015 la Paris.

Această reformă ar permite Uniunii Europene să aibă ”un fel de articol 5 consolidat”, a precizat președintele, referindu-se la dispoziția NATO care stipuelază că un ”atac armat” asupra unui stat membru este ”considerat un atac îndreptat împotriva tuturor părților”, declanțând astfel o asistență în ajutorul statului respectiv.

Emmanuel Macron a anunțat că acest ”avans” ”nu este contrar” NATO, care ”rămâne o alianță importanță și strategică”. ”Însă avem nevoie de o solidaritate consolidată” între europeni, consideră el.

UE încearcă să se adapteze noului context geopolitic legat de voința președintelui Donald Trump de a reduce implicarea Statelor Unite în apărarea Europei.

Fondul European al Apărării urmează să fie înființat în 2019 în vederea dezvoltării capacităților militare ale statelor membre și promovării independenței stategice a UE.

Parisul a inițiat, în paralel, împreună cu opt parteneri, un Grup european de intervenție menit să fie capabil să efectueze rapid o operațiune militară, o evacuare într-o țară în război sau să ofere o asistentță în caz de catastrofă.

Măsuri în vederea ”consolidării inițiativelor apărării comune” urmează să fie propuse ”în lunile viitoare”, a precizat anturajul lui Macron.

viewscnt
Afla mai multe despre
emmanuel macron
atac armat