Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în spațiul Schengen depășesc suma de 25 de miliarde de euro.
Întrebat de jurnaliști, la Parlament, câți bani au fost investiți pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen, Bode a răspuns: "Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depășeau un miliard de euro - parțial din bugetul României, parțial din fonduri europene. Vorbim de capabilitățile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău și de la Ploiești. Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplinește toate condițiile și nu beneficiază și de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four - calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceți un calcul și depășim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spațiu comun", scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu privire la așteptările României în contextul participării președintelui Klaus Iohannis, joi, la Consiliul European, ministrul de Interne a spus că trebuie văzute care sunt concluziile Consiliului, dacă va exista într-adevăr o recomandare pentru Consiliul de miniștri, astfel încât pe agenda următoarelor Consilii JAI să se regăsească această proiect de decizie cu privire la țara noastră.
"Ce fac eu și ce face Ministerul Afacerilor Interne? Vom face tot ceea ce am făcut și până acum. De 11 ani asigurăm frontiera externă Schengen, de 11 ani investim în resurse umane, investim în capabilități, investim în tehnologii moderne. Vă asigur pe dumneavoastră și asigur pe români și pe toți partenerii europeni care au crezut și cred în noi că România, prin Ministerul Afacerilor Interne, se va achita de toate obligațiile pe care și le-a asumat în calitate de țară pretendentă la a fi membră în această familie. Așadar, protecția frontierelor externe, vorbim despre peste 2.000 de km, mai exact 2.070 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, este și va fi asigurată la cele mai înalte standarde de către structurile Ministerului Afacerilor Interne și nu numai. Tot ce înseamnă Sistemul Informatic Schengen, colaborare polițienească, protecția datelor, toate aceste obiective rămân prioritare pentru noi, astfel încât atunci când se va pune problema să avem un proiect de decizie într-un viitor Consiliu JAI, România să îndeplinească toate condiționalitățile", a declarat Bode.
Lucian Bode a fost prezent, joi, la reuniunea tuturor șefilor structurilor de Jandarmerie din Europa, aceasta fiind ultima activitate a Jandarmeriei Române ca deținătoare a Președinției Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al Forței de Jandarmerie Europene. A fost predată Președinția către Italia, în cadrul unei ceremonii solemne, și a fost semnat și un Memorandum cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, prin care toate forțele de Jandarmerie europene îți asumă rolul de a oferi sprijin în formarea și perfecționarea carabinierilor moldoveni.