Ministrul Economiei: România își propune să-și reorganizeze industria de stat a apărării pentru a crește producția și exporturile

Ministrul Economiei: România își propune să-și reorganizeze industria de stat a apărării pentru a crește producția și exporturile
scris 15 dec 2022

România își propune să-și reorganizeze industria de stat a apărării prin investiții în noi tehnologii, pentru a crește producția și exporturile în regiune, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un interviu acordat Reuters, schițând planuri pentru un sector a cărui cifră de afaceri a crescut în timpul războiului din Ucraina.

Compania de stat ROMARM controlează 15 companii producătoare de arme și muniții, de la praf de pușcă și transportoare blindate până la obuze de infanterie și rachete dirijate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Scandalul de corupție din Parlamentul European s-ar putea extinde CITEȘTE ȘI Scandalul de corupție din Parlamentul European s-ar putea extinde
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În cele nouă luni de când Rusia a invadat vecina Ucraina, cifra de afaceri a ROMARM a crescut de șase ori față de 131,6 milioane de lei din 2021 (28,48 milioane de dolari), exporturile reprezentând cea mai mare parte, a spus ministrul Florin Spataru.

Dar costurile ridicate ale energiei și tehnologia învechită înseamnă că ROMARM se luptă să țină pasul cu firmele private de apărare.

”Ceea ce vedem este că prețurile ridicate ale energiei și o bază tehnologică scăzută au dus la un nivel de producție mai scăzut decât cel așteptat”, a declarat Spataru pentru Reuters.

”Avem nevoie de investiții în noi tehnologii pentru a rezolva această problemă de competitivitate. Ne propunem să creștem producția pentru a satisface nevoile ministerelor relevante, dar ne uităm și la exporturi și la acoperirea cererii regionale”.

Industria de armament din Europa de Est a intensificat producția în acest an, deoarece guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Spre deosebire de alte țări din regiune, România, care împarte o graniță de 650 km cu Ucraina, a refuzat să comenteze despre ajutorul militar pe care îl acordă, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în noiembrie că este ”semnificativ”.

Membră a NATO din 2004, Romania își va crește anul viitor cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut, de la 2% în prezent.

Spătaru a spus că firmele de apărare de stat au în derulare proceduri de achiziție pentru noi linii de producție și echipamente în valoare de 600 de milioane de lei (129,83 milioane de dolari), cu alte 200 de milioane de lei alocate pentru anul viitor.

În 2023, Electromecanica Ploiești, o subsidiară a ROMAR, va demara un program de investiții pe trei ani pentru a construi interceptoare de rachete SkyCeptor în parteneriat cu US Raytheon, primele rachete fiind așteptate în 2026, a spus Spataru.

viewscnt
Afla mai multe despre
industria apararii
ministrul economiei