Liderul opoziției din Marea Britanie, laburistul Jeremy Corbyn, consideră că orice acord al Brexitului ar trebui aprobat și de poporul britanic printr-un referendum, conform The Guardian.
Corbyn, președintele Partidului Laburist, a declarat că „ascultă cu mare atenție” ambele părți ale dezbaterii după ce partidul său s-a clasat în urma Liberal Democraților la alegerile europarlamentare și a pierdut teren în fața Partidului Verzilor, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Laburiștii ar dori alegeri generale însă orice acord al Brexitului „trebuie să fie supus unui vot public”, a afirmat Corbyn.
Mai multe surse din Partidul Laburist au precizat că aceasta este o schimbare față de poziția sa inițială. Înainte, Corbyn susținea că un al doilea referendum era doar o opțiune pentru a opri un Brexit condus de conservatori.
Corbyn le-a scris ulterior parlamentarilor: „Este clar că impasul din parlament poate fi spart doar prin întoarcerea la popor prin alegeri general sau printr-un vot public. Suntem pregătiți să susținem un referendum privind orice acord”.
John McDonnell, ministrul de Finanțe din umbră, se află printre aliații lui Corbyn care și-au înăsprit poziția, declarând luni că un al doilea referendum este inevitabil pentru că parlamentarii conservatori nu vor susține noi alegeri. Întrebat dacă este timpul să se susțină un al doilea referendum în orice condiții, McDonnell a afirmat: „Cred că este timpul, da”.
Partidul Brexitului al lui Nigel Farage, un susținător al unei rupturi clare cu UE, a obținut o victorie clară în alegerile europene din Regatul Unit, cu 31,8% din voturile exprimate, consolidând astfel ipoteza unui Brexit fără acord.
Alegătorii au sancționat dur Partidul Conservator (Tories) al premierului Theresa May, surghiunit pe locul cinci - cu 9,1% din voturile exprimate - care-și plătește astfel incapacitatea de a pune în aplicare Brexitul, potrivit acestor rezultate după numărarea majorității voturilor.
Partidul Laburist a pierdut și el în alegeri, cu 13,7%, plătind atitudinea ambiguă cu privire la Brexit. Deputata Emily Thornberry a recunoscut la BBC că formațiunea are ”nevoie să fie mai clară și fără echivoc cu privire la ceea ce vrea”.
În ceeea ce-i privește pe Verzi, ei și-au dublat scorul față de 2014, cu 12,1%, devansându-i pe conservatori.
Britanicii s-au pronunțat în favoarea Brexitului cu 52% din voturile exprimate, în iunie 2016, iar ieșirea din UE ar fi urmat să aibă loc la 29 martie. Însă May nu a reușit să-și unească partidul, împărțit în acest subiect, și nici deputații în jurul planului său al divorțului negociat cu Bruxellesul. Ea a fost nevoită, astfel, să ceară amânarea Brexitului până cel mai târziu la 31 octombrie.