Gurpul parlamenar al PNL a depus, joi, la Curtea Constituțională sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului prin care Florin Iordache ete numit în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Liberalii consideră că Iordache trebuia să obțină voturile majorității calificate a Parlamentului și că social-democratul nu îndeplinește condiția legală privind buna reputație profesională și morală, cerută de lege.
De ce este important: Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului și are rolul de a analiza și aviza proiectele de legi, propunerile legislative și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, precum și propunerile legislative înregistrate la Parlament.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este bine de știut: Deși consultative, avizele sunt obligatorii în procesul de legiferare, iar lipsa acestora sau nesolicitarea lor în termenul legal al acestora pot conduce la neconstituționalitatea actelor normative.
Motivele invocate de liberali
Liberalii arată că Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ prevede că ”președintele Consiliului Legislativ și președinții de sectii se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului”.
Marți, în urma exercitării votului secret exprimat prin buletine de vot, s-au obținut următoarele rezultate: din 459 de deputați și senatori au fost 240 prezenți și 240 de voturi exprimate, din care 12 anulate și 228 voturi valabil exprimate. Din acestea, candidatul Florin Iordache a obținut 185 voturi ”pentru” și 42 ”contra".
Parlamentarii liberali consideră că legea dispune întrunirea votului favorabil al majorității calificate a deputaților și senatorilor, dându-se relevanță importanței constituționale pe care Consiliul Legislativ o are în arhitectura instituțională a statului român.
”Îndeplinirea de către unul dintre candidați a numărului minim de voturi, reprezentând majoritatea opțiunilor deputaților și senatorilor derivă din interpretarea gramaticală a textului normativ antereferit, relevantă fiind sintagma ”votului majorității deputaților și senatorilor'', virgula imediat următoare sintagmei realizând separarea voinței legiuitorului primar cu privire la majoritatea necesară numirii Președintelui Consiliului Legislativ de forma în care se realizează această numire, respectiv în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, aspect relevat de conținutul sintagmei reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului”, arată liberali în sesizare.
Aceștia adaugă că, în actuala componență a Parlamentului României, pentru a se întruni majoritatea calificată pentru adoptarea unei Hotărâri sunt necesare 234 de voturi.
CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății explică procedura de testare pentru a ieși mai devreme din carantină. Persoanele pot ieși din casă în a 8-a zi pentru testareLiberalii consideră însă și că ”Florin Iordache nu îndeplinește condiția legală privind buna reputație profesională și morală”, solicitată de legea privinf funcționarea Consiliului Legislativ.
”Pot fi numite în funcțiile de președinte al Consiliului Legislativ, președinte de secție, șef de departament și consilier persoane care au cetățenia română și domiciliul în tară, pregătire juridică superioară, precum și o bună reputație profesională și morală”, stabilește legea.
”Cu privire la ”buna reputație ...morală ” este de notorietate că domnul Florin Iordache, în calitate de Ministru al Justiției, a inițiat și a prezentat, în februarie 2017, Primului Ministru Sorin Grindeanu, spre adoptare, un act normativ prin care a generat modificări substanțiale ale Codului Penal, act normativ adoptat sub forma OUG nr. 13/2017, care a provocat revoltă socială, concretizată în proteste de stradă ale cetățenilor români. În același context, trebuie subliniat că domnul Florin Iordache a inițiat și a promovat, în cadrul Guvernului, proiectul de lege privind amnistia și grațierea, transmis ulterior spre dezbatere și adoptare Parlamentului României. Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziția legală care solicită candidatului la funcția de Președinte al Consiliului Legislativ o bună reputație morală”, afirmă liberalii.
Aceștia contestă și faptul că numirea lui Florin Iordache vine din poziția acestuia de membru al unui partid politic, legea în vigoare stabilind că ”personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice”. PNL interpretează astfel că legea ar interzice chiar depunerea unei candidaturi din partea unui membru al unui partid politic.
CITEȘTE ȘI Gebrüder Weiss lansează platforma myGW dedicată clienților. Experiența digitală a clienților cu informații în timp realVicepreședinte al Camerei Deputaților, Florin Iordache nu a mai fost înscris pe lista de candidați ai PSD pentru viitoarele alegeri parlamentare.
În calitate de președinte al Consiliului Legislativ, Florin Iordache nu va putea fi schimbat decât prin decizia unei majorități parlamentare, deoarece legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ nu stabilește vreun termen limită pentru mandatul președintelui Consiliului Legislativ.
Actual vicepreședinte al Camerei Deputaților, Florin Iordache a fost ministru al Justiției, în 2017, în cabinetul Grindeau și, în acea calitate, a fost autorul faimoasei ordonanțe de urgență (OUG nr. 13/2017) care ar fi anulat acuzele de abuz în serviciu ale liderului de atunci al PSD, Liviu Dragnea.
OUG 13 redefinea abuzului în serviciu, pentru a nu mai fi sancționat penal dacă prejudiciul ar fi fost sub 200.000 lei, prag sub care se afla și prejudiciul pentru care Liviu Dragnea fusese trimis în judecată, sub acuza instigării la abuz în serviciu.
În urma protestelor publice masive, Guvernul Grindeau a decis abrogarea ordonanței, la doar câteva ziel de la adoptare, iar în 27 mai anul trecut, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, prin decizie definitivă a minstanței, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Valoarea locuințelor pentru care este aplicată o cotă redusă de 5% a TVA - majoratăNoul președinte al Consiliului Legislativ a avut un rol activ și cu privire la modificările propuse de PSD în ce privește grațierea unor condamnați.
Florin Iordache este și autorul altor proiecte de legi controversate, după OUG 13, precum cea legată de de finanțarea partidelor, în care propusese ca banii ilegali din campania electorală să nu mai poată fi confiscați.
Tot Florin Iordache este autorul proiectului, devenit între timp lege, prin care este eliminată închisoarea pentru execuția fără autorizație a construcțiilor, de la lucrări de infrastructură până la foraje petroliere. Infracțiunea a fost menținută doar pentru intervenția asupra monumentelor istorice.